Helse

Helsestorfe

Tilleggene på livdyr fra Helsestorfe-besetninger er 400 kroner for fôringsdyr og 1 000 kroner for avlsdyr. Disse tilleggene er felles for hele næringa og etterspørselen etter dyr fra dokumentert friske besetninger med godt smittevern, er stor.

Harald Holm

Prosjektleder Kontrollprogram bekjempelse av BRSV og BCoV

Harald.Holm@tine.no

Hvis kalvene smittes med BRSV (virus) kan antistoff påvises i blodprøve etter 14 dager.

På grunn av den store etterspørselen har næringa i dag for få Helsestorfebesetninger. Noe for deg?

Hvordan dokumentere at besetningen ikke har smitte?

Kontrollprogrammet for bekjempelse av BRSV og BCoV dokumenterer status for næringas to mest tapsbringende virus. Det er BRSV, storfeets RS virus, og BCoV, viruset som gir smittsom diaré hos storfe, også kalt «vinterdysenteri». Status dokumenteres ut fra om dyr som det tas prøve av noen gang har vært borti virus (fått et immunsvar mot det). Hvis kalvene dine får hoste på grunn av BRSV i dag, vil vi med ei enkel blodprøve om minst 14 dager påvise immunstoff/antistoff i blodet. Immunstoffet vil vi kunne påvise hos et dyr i lang tid, i mange tilfelle hele livet.

Hvis en blodprøve av kalver over seks måneder ikke har immunstoff/antistoff mot de to virusene er besetningen GRØNN. Det betyr at kalvene aldri har vært borti disse virusene. Da er det ikke BRSV/BCoV i besetningen og den får status GRØNN (ikke smittefarlig). Kalvene må være over seks måneder for at immun-/antistoff fra råmelk ikke skal finnes i blodet.

Alternativt gjøres den samme prøven på melk fra førstegangskalvere. Hvis denne melka ikke inneholder immun-/antistoff forteller det at kvigene aldri har vært borti BRSV/BCoV. Slik smitte finnes da ikke i besetningen. Alle besetninger i Norge får analysert en prøve per år gratis ved Mastittlaboratoriet i Molde. Det skal være prøver fra fire kalver eller fire førstegangskalvere. Kvigemelk melkes ut for hånd, blandes, og blandingen helles i ett enkeltspeneprøveglass, sendes i en enkeltspeneprøve- pakning med følgeskriv. Fra kalver sendes det et blodprøveglass fra hver av kalvene sammen med følgeskriv. Følgeskrivet finnes her:

Medlem.tine.no->Tjenester->Mastittlaboratoriet->Analyser->Analysetilbud

Prøvesvar blir overført til Dyrehelseportalen der alle produsenter kan finne sin status ved å logge seg inn med produsentnummer og vanlig passord. Den smittestatusen du får (Grønn eller Rød) er gyldig i ett år uten ny prøve. Det vil si at er du grønn på prøve fra 5. januar i 2017 blir du rød igjen 5. januar i 2018 hvis du ikke har tatt ny prøve. Grunnen til dette er at mange besetninger blir nysmittet i løpet av et år. Varslingsrutine med SMS 330 dager etter forrige prøveanalyse, kommer på plass i løpet av noen måneder.

Hvordan dokumentere Helsestorfe – status?

Det er to krav for å få denne statusen:

  • 1. Du skal dokumentere at du ikke har virus, se over. Varighet ett år.

  • 2. Du skal dokumentere at du har god smittebeskyttelse i besetningen. Sammen med dyrlegen din må du fylle ut og sende inn Besetningsattest Helsestorfe. Gyldig ett år. Hovedkrav til smittebeskyttelse er:

    • a. Ei funksjonell smittesluse for besøkende med klart skille mellom rein og urein sone.

    • b. Dyrebilsjåfør er ikke inne i fjøset ved opplasting av dyr.

    • c. Pluss noen krav til rutiner.

I mange besetninger vil det være relativt enkelt å oppfylle disse kravene. I tillegg til å få bedre betalt for livdyr vil sjansen for å bli smittet reduseres drastisk hvis du oppfyller disse smittevernkravene. Du er smittevernsjef i egen besetning. Diskuter det med dyrlegen din. Vi trenger deg på Helsestorfelaget!