Reportasje

Valgte kombiløsning

Smalt fôrbrett og lav takhøyde innskrenket valgmulighetene av automatisert utfôringssystem.

Rasmus Lang-Ree

Tekst og foto

rlr@geno.no

Nærbø i Hå kommune i Rogaland

  • Albertine Namork (samboer) og Tore Gudmestad

  • Melkekvote: 365 000 liter

  • 9055 kg EKM pr. årsku

  • 49 årskyr

  • 341dekar fulldyrka + 28 dekar innmarksbeite. Leier i tillegg 42 dekar fulldyrket og 80 dekar med utmarksbeite for kviger

  • Oksekalvene leveres som Kvalitetskalv

  • Produserer 130 000 kylling (planlegger utbygging til 280 000)

Aktuell for å være den første i Norge som har kjøpt ny One2Feed kombinert mikser og distribusjonsvogn

One2Feed er bygd i rustfritt stål (bilde 1), har to vertikale blandere (bilde 2) med kniver og vogna henger i vektenheten (bilde 3).

Den skinnegående (Serigstad) rundballeriveren fungerte greit, men siden fôret ikke ble kuttet godt nok dro kyrne mye fôr inn på spaltene. Dette skapte mye (noe) ekstraarbeid, og Tore Gudmestad begynte å se seg om etter alternative utfôringssystemer. Med en bredde på fôrbrettet på 181 cm og takhøyde på 223 cm var det utfordrende å finne en god løsning. I tillegg gjorde den tidligere løsningen med Serigstadkutteren at måtte gå flere ganger daglig å skuffe fôr for over til kyrne for at kvigene ikke skulle få for godt hold. Tore forteller at han vurderte en stasjonær mikser, men da måtte han ha ei distribusjonsvogn i tillegg. På Agrovisjon i Stavanger kom han i kontakt med det danske firmaet One2Feed som garanterte at de kunne levere en velfungerende kombiløsning.

Mikser og distribusjonsvogn i ett

Vognene til One2Feed var i utgangspunktet for store for fjøset til Tore, men danskene lovte å bygge om og tilpasse. Da det viste seg at den skinnegående rundballeriveren (Serigstad Flexifeed) kunne bygge om til å bli mater for den nye vogna var det fristende å slå til. Den nye vogna sender nå signaler til rundballeriveren som er plassert oppe på låven. Rundballeriveren starter og går helt til veiecellene i den nye vogna gir stoppsignal. Tore forteller at det som fortsatt mangler er et matebord inn til rundballeriveren, slik at en slipper å legge i rundball flere ganger om dagen. Rundballene heies opp i riveren med TKS-klype, og det er plass til å lagre 30 rundballer på låven.

Fleksibilitet

Den gamle Serigstad Flexifeed har blitt ombygd og fått et nytt liv som mater for mikser- og distribusjonsvogna.

Tore har kjørt den nye mikser-/distribusjonsvogna i halvannen måned, og selv om det har vært litt småting å rette på i starten synes han den fungerer veldig bra. Fôret blir godt kuttet i vogna med to vertikale miksere med ti kniver på hver mikseskrue, og silo i spaltearealet er ikke lenger noe problem. Tore mener stor fleksibilitet er en viktig fordel med systemet han har valgt. Det skal klargjøres med tilførsel av kraftfôr og mineraler. Styringssystemet takler opp til 30 ulike mikser. Nå kjører systemet med fire ulike blandinger. En blanding til drektige kviger med mineraler, en til Kvalitetskalvene, en til ungdyr og en til kyrne med litt mineraler med selen, e-vitamin og biotin. I mangel på sinkuavdeling får sinkyrne samme miks som kyrne som melker, og det er ikke ideelt. Vogna stilles enkelt inn på mengde og utfôringsfrekvens på bingenivå (i tillegg til at hastigheten på båndet kan stilles inn etter avstanden fra vogna til bingene). Til kyrne går vogna åtte ganger i døgnet.

– Med hyppig utfôring blir det mindre stress for kyrne og de stimuleres til å ete mer, sier Tore som håper at dette skal føre til høyere avdrått.

Rustfritt stål skal gi lang levetid

Tore er overbevist om at vogna vil ha god holdbarhet siden den er lagd i rustfritt stål. Han viser også til at det er relativt lite slitedeler utenom motor, girboks og utfôringsbånd. Etter hvert skal det komme et delelager på Jæren, men med en tusenkunstner av en lokal servicemann er ikke Tore bekymret for lange driftsstanser. Hele investeringen kom på ca. en halv million kroner, men med spart tid, mer optimal fôring og lang levetid på utstyret skal dette gi pluss. Og frigjort tid er ikke vanskelig å disponere på en gård som i tillegg til melk og storfekjøtt produserer 130 000 kyllinger i året og der grovfôrhøstingen skjer i egen regi.

Tore Gudmestad og samboer Albertine Namork som kjører stordyrpraksis på Jæren.