Avl

Indeks for holdbarhet til NRF internasjonalt

I april ble det for første gang publisert NRF-indekser for holdbarhet for avkomsgranska okser internasjonalt. Sikkerheten på indeksen må imidlertid øke før indeksen kan lanseres på unge GS-okser og kyr i Norge.

Leiv Sigbjørn Eikje

Avlsforsker i Geno

sigbjorn.eikje@geno.no

Holdbarhet kan ses på som en samleegenskap for fruktbarhet, helse, produksjon og eksteriør. Det er mer effektivt å forbedre holdbarheten til kyrne ved å avle direkte for disse egenskapene enn via en holdbarhetsindeks.

Foto: Solveig Goplen

Indeksen, som sendes til Interbull, er beregnet uten at genomisk informasjon er inkludert og er for avkomsgranska okser.

Egenskapen er definert som antall dager fra kalving i første laktasjon til slutten av tredje laktasjon, hvor maksimalt 305 dager blir inkludert for hver laktasjon. Som støttegenskaper, med høye genetiske korrelasjoner, inngår henholdsvis antall dager med melk i første laktasjon og i første og andre laktasjon tilsammen.

Effekten av å inkludere laktasjonslengder på opptil 365 dager har også blitt undersøkt. Konklusjonen var imidlertid at dette ville premiere kyr med dårlig fruktbarhet, og så lange laktasjonslengder ble derfor ikke tatt med. Utviklingsarbeidet er i hovedsak utført av Joan Cooper og Gary Rogers i Geno Global.

Holdbarhet er en samleegenskap

Holdbarhet kan ses på som en samleegenskap som reflekterer fruktbarhet, helse, produksjon og eksteriør med mere til kyrne, og vi regner det fortsatt som mer effektivt å forbedre holdbarheten til kyrne ved å avle direkte for disse underliggende egenskapene.

I mange andre land er det imidlertid mangel på gode opplysninger om fruktbarhet og helse. Indeks for holdbarhet er derfor vanlig internasjonalt, og det er viktig at også Geno har en indeks for dette når NRF-okser skal markedsføres.

Indeks for holdbarhet nasjonalt?

Vi har som mål at indeks for holdbarhet også skal bli publisert i Norge, som et tilbud til de som er interessert. Pr. i dag er imidlertid sikkerheten på indeksen for lav for unge okser og kyr, selv når genomisk informasjon blir inkludert. Det vil bli jobbet videre med de statistiske modellene som blir brukt i beregningene for å se om det kan øke sikkerheten.