Forskjellig

Husdyrtreff 2017

Over 200 elever fordelt på 13 forskjellige skoler var i år påmeldt til årets husdyrtreff.

Eva Husaas

Organisasjonskonsulent i Geno

eva.husaas@geno.no

Landsvinnere melkeproduksjon: Praksislærer husdyr Svein Olstad, Tuva Hagberg Andersen, Fredrikstad, Karen Anne Bolli Halås, Eide, Nordmøre. Bak fra venstre: Ingebjørg Løset Øpstad, Fredrikstad, fjøsmester Asbjørn Røyneberg, Hans Jørgen Østby, Svinndal, Frederic Granberg, Rakkestad og husdyrlærer Tore Framstad.

Foto: Tomb

Det ble levert 14 oppgaver på melkeproduksjon, 14 oppgaver på Storfekjøttproduksjon, seks oppgaver på svineproduksjon, 12 på saueproduksjon og 2 på fjørfeproduksjon. Av disse var syv oppgaver levert av voksenagronomklasser. I 2017 har det vært rekordstor oppslutning om tevlingen.

Landsvinner melkeproduksjon 2017

Landsvinnere storfekjøttproduksjon: fagleder Anders Nylend, elev Kirsten Bjerkestrand Sørby, elev Mattis Berg Nyhuus og lærer Inger Helene Lombnæs.

Foto: Jønsberg VGS

Vi fikk også i år inn mange gode besvarelser på melkeproduksjon. Oppgaven var delt opp i fire emner; Vurdering og tolking av ei årsutskrift fra Kukontrollen som alltid er like aktuelt å kunne, fruktbarhet, storfeavl og forståelse av genomisk seleksjon sammenlignet med avkomsgransking, og tilslutt en omfattende oppgave om Tine og Geno som samvirkeforetak. Her ble elevene utfordret til å skrive om Tine sin rolle som markedsregulator, og reflekter over hvordan landbruket i Norge hadde sett ut uten samvirkeorganisasjonene. Årets vinner utmerka seg med en god kunnskap om samvirke. Juryen fikk også inntrykk av at de har mye kunnskap og forståelse for melkeproduksjonen.

Årets landsvinnere på melkeproduksjon er en gruppe fra Tomb bestående av Tuva Hagberg Andersen fra Fredrikstad, Karen Anne Bolli Halås fra Eide i Nordmøre, Ingebjørg Løset Øpstad fra Fredrikstad, Hans Jørgen Østby fra Svinndal og Frederic Granberg fra Rakkestad.

Landsvinner storfekjøttproduksjon

Årets vinnere på Storfekjøtt, Kirsten Bjerkestrand Sørby fra Grue og Mattis Berg Nyhuus fra Trysil er begge 18 år gamle og har i vinter gått på VG 2 Naturbruk ved Jønsberg Videregående skole. Begge to er genuint opptatt av storfekjøttproduksjon og ser for seg å jobbe med dette senere.

Elevene har levert et svært utfyllende og godt oppgavesvar. Blant annet skulle elevene sette opp et årshjul for en ammekuprodusent, denne delen av besvarelsen trekkes frem som spesielt godt besvart.

Avlsplanen elevene har laget, viser at de har god innsikt både i reinraseavl og krysningsavl, dessuten har de lagt opp til fornuftig bruk av okser på kviger.

Om husdyrtreff

Tine, Nortura, Norsvin, Geno og Tyr ønsker god kontakt med ungdom under utdanning. Dette er bakgrunnen for Husdyrtreff, som er ei tevling laga for landbruksskoler i hele landet. Det kåres en vinner per skole samt en landsvinner per produksjon. I tillegg kåres beste voksenagronomoppgave. Husdyrtreff har blitt arrangert i mange år. Det startet som et prøveprosjekt vinteren 1981/-82 og har vært arrangert i alle år siden.