Forskjellig

Tidligpensjon til jord brukere

Forskrift om tidligpensjon til jordbrukere trådte i kraft 01.01.1999 og har under den nåværende regjering blitt foreslått avviklet. Selv om jordbruksoppgjøret i skrivende stund ikke er i havn, ser det imidlertid ut til at denne ordningen skal overleve.

Jo Gjestvang

Advokat/veterinær

jo@advit.no

Formålet med ordningen er å bidra til å lette generasjonsoverganger i jordbruket for de som har hatt hoveddelen av sine inntekter fra jordbruk/gartneri og skogbruk og gjøre det mulig for den yngre generasjon å ta over drift og eiendom tidligere, jf § 1.

Denne artikkelen er en gjennomgang av hovedreglene i ordningen. For å få oversikt over unntak og særordninger anbefales det å gå inn på www.lovdata.no og søke på ««Forskrift om tidligpensjon til jordbrukere» eller å ta kontakt med det lokale landbrukskontor.

Definisjoner

I forskriftens § 3 er det opplistet diverse definisjoner. Et par tas med her:

Referanseperiode: Fem sammenhengende år der siste år er to år tilbake i tid i forhold til søknadsåret.

For den som fyller 62 år og sender inn søknad i løpet av 2017, vil referanseperioden være årene 2011-2015.

Referanseinntekt: Summen av inntektene fra jordbruk/skogbruk/gartneri dividert på fem. Se mer om dette senere.

Overdragelse, jf §4

En forutsetning for å kunne benytte seg av ordningen er at det gjennomføres en eiendomsoverdragelse.

For å være berettiget tidligpensjon kan bruker/søker og/eller dennes ektefelle/samboer ikke lenger eie landbrukseiendom, drive eller ha næringsinntekt fra jordbruk/gartneri eller skogbruk. Den som mottar tidligpensjon kan heller ikke være innehaver av eller ha næringsinteresser i foretak som driver slik virksomhet.

Ved avhending må hjemmelen til eiendommen tinglyses på ny eier. Dersom salget er konsesjonspliktig i henhold til konsesjonsloven, og kjøper etter kjøpekontrakt har tatt risiko for konsesjon, er det tilstrekkelig at kopi av tinglyst kjøpekontrakt foreligger på søketidspunktet. Ved forpaktning skal forpaktningsavtalen være skriftlig oppsagt.

Krav om varighet

For å utløse tidligpensjon må bruker på overdragelses- eller oppsigelsestidspunktet enten

  • a) ha drevet jordbruk/gartneri selv i minst 15 år, eller

  • b) ha leiet ut til landbruksdrift i perioden slik at den samlede perioden for egen drift eller utleie utgjør minst 15 år.

For å utløse tobrukerpensjon må i tillegg ektefelle/samboer ved overdragelses- eller oppsigelsestidspunktet ha bodd og arbeidet på landbrukseiendommen de siste 5 år.

I tidligpensjonsperioden kan man ikke tilkjennes overgang fra enbruker- til tobrukerpensjon eller omvendt.

Aldersgrenser, jf § 6

For å ha krav på enbrukerpensjon må bruker ha fylt 62 år. For å ha krav på tobrukerpensjon må i tillegg ektefelle/samboer ha fylt 57 år. Retten til tidligpensjon bortfaller for bruker og ektefelle/samboer ved utgangen av den måned bruker fyller 67 år. Dersom ektefelle/samboer er eldre enn brukeren, går ektefelle/samboer ut av ordningen ved utgangen av den måned denne fyller 67 år, mens brukeren fortsetter med sin tobrukerdel fram til fylte 67 år. Dersom bruker går ut av ordningen før fylte 67 år, kan ektefelle/samboer fortsette med sin tobrukerdel inntil utgangen av den måned bruker fyller 67 år.

Referanseinntekten, jf § 7

Dette er et begrep i forskriften som har følgende betydning:

Summen av følgende inntekter de siste fem år dividert på fem:

  • a) næringsinntekt fra jordbruk/gartneri

  • b) næringsinntekt fra skogbruk

  • c) utbetalte sykepenger som er opptjent av virksomhet som nevnt i bokstavene a og b

  • d) lønn som er betalt fra bruker til samboer for dennes arbeid på landbrukseiendommen.

Dette vil si den årlige gjennomsnittsinntekten fra de fire postene over i de siste fem år.

Brukers og ektefelles/samboers samlede gjennomsnittlige inntekt de siste fem år (referanseinntekten) må minst være 90 000 kroner. Gjennomsnittlig næringsinntekt i referanseperioden fra jordbruk/gartneri må utgjøre minst 25 prosent av beregningsgrunnlaget.

Fylkesmannen kan etter en særskilt vurdering gjøre unntak.

Inntektskrav for å utløse enbrukerpensjon, jf § 8

Brukers referanseinntekt må utgjøre minst 67 prosent av brukers samlede inntekt, eller brukers og ektefelles/samboers samlede referanseinntekt må utgjøre minst 50 prosent av deres samlede inntekt.

Vær bevisst på inntektsfordelingen i referanseperioden! For den som har en inntektsgivende tilleggsinntekt til jordbruk/skogbruk/gartneri kan denne for mange bli en utfordring. Hvis en i referanseperioden trapper ned på aktiviteten innen gartneri/skogbruk/jordbruk og øker inntekten fra annen aktivitet, kan en raskt komme i fare for ikke å ha 67 prosent av referanseinntekten fra gartneri/skogbruk/jordbruk. Da kan en kunne komme til å miste retten til disse 500 000 kronene utbetalt over fem år.

Det er et absolutt krav at inntekten fra jordbruk/skogbruk/gartneri i de fem årene referanseperioden varer må utgjøre 67 prosent av den samlede inntekt. Hensikten med denne tidligpensjonen er at søkeren skal pensjoneres fra jordbruk/skog/gartneri og ikke andre inntektsgivende aktiviteter. Derfor er dette kravet absolutt.

Det er viktig å legge merke til at det er gjennomsnittsinntekten i disse fem år referanseperioden varer som legges til grunn. Har en hatt høy inntekt fra gartneri/skogbruk/jordbruk i de første tre år i referanseperioden kan en tjene en god del på annen aktivitet de to siste år. Grensen er altså 33 prosent av inntekten for arbeid utenfor gartneri/jordbruk/skogbruk.

Lag i referanseperioden en plan som oppdateres hvert år etter at skatteoppgjøret foreligger. Da vil en få god anledning til å innrette seg slik at rettigheten til denne tidligpensjonen ikke går tapt.

Tilleggskrav for å utløse tobrukerpensjon

Ektefelle/samboer må ha mindre enn 100 000 kroner i annen inntekt og brukers og ektefelles/samboers samlede referanseinntekt må utgjøre minst 50 prosent av deres samlede inntekt.

Deling av tobrukerpensjon

Tobrukerpensjon deles likt mellom bruker og ektefelle/samboer. Samme fordeling opprettholdes ved skilsmisse/samlivsbrudd.

Dersom bruker eller ektefelle/samboer som mottar tobrukerpensjon dør i tidligpensjonsperioden, går gjenlevende part over på enbrukerpensjon.

Tidligpensjonen opphører for bruker og ektefelle/samboer ved utgangen av den måned bruker fyller eller ville fylt 67 år.

Samordning og avkortning

Det ytes ikke tidligpensjon for jordbrukere for tidsrom det ytes avtalefestet pensjon eller det ytes arbeidsavklaringspenger, uførepensjon, eller etterlattepensjon etter lov om folketrygd kap. 11, 12 og 17.

Utbetaling av tidligpensjon skal ikke overstige brukers og eventuelt ektefelles/samboers samlede referanseinntekt.

Innsending og behandling av søknader

Søknaden skal fremsettes på søknadsskjema fastsatt av Landbruksdirektoratet og sendes til kommunen. Skjemaet finnes på Landbruksdirektoratet nettside.

Kommunen kontrollerer at søknaden er rett utfylt, at all nødvendig dokumentasjon følger vedlagt og gir om nødvendig uttalelse i saken. Kommunen sender søknaden med vedlegg videre til fylkesmannen som avgjør søknaden.

Beregning og utbetaling av tidligpensjon

Tidligpensjon beregnes fra og med den måned kravene i ordningen er oppfylt og søknaden med all nødvendig dokumentasjon har kommet kommunen i hende. Tidligpensjon utbetales kvartalsvis.

Dersom ektefellen/samboeren i en tobrukerpensjon er yngre enn brukeren, kan ektefellen/samboeren velge om totalsummen av tidligpensjon skal utbetales fram til brukeren fyller 67 år, eller om den skal utbetales fram til ektefellen/samboeren fyller 67 år.

Ved bruk av direkte utbetalingskort kan det kreves gebyr. Det er ikke anledning til å overdra krav på tidligpensjon til eie eller pant. Beregnet beløp mindre enn 500 kroner pr. kvartal blir ikke utbetalt.

Satser for enbruker- og tobrukerpensjon blir fastsatt i eller i medhold av jordbruksoppgjøret.

Forhåndstilsagn

Bruker og ektefelle/samboer kan kreve å få et foreløpig tilsagn på om de er berettiget til tidligpensjon. Forhåndstilsagnet er gyldig i seks måneder fra det er kommet frem til søker.

Kontroll

Kommunen eller den Landbruksdirektoratet gir myndighet skal føre kontroll med at utbetaling av tidligpensjon er i samsvar med denne forskriften. Søker er forpliktet til å gi nødvendige opplysninger og dokumentasjon og til å godta de kontrolltiltak som iverksettes.

Etterbetaling og tilbake­betaling ved feilutbetalinger

Den som mottar tidligpensjon plikter å underrette kommunen om endringer i forhold som kan være avgjørende for om vedkommende fortsatt har rett til tidligpensjon eller for størrelsen på ytelsen.

Dersom en bruker/ektefelle/samboer har mottatt tidligpensjon i strid med aktsom god tro, kan beløpet kreves tilbakebetalt, eventuelt motregnes i fremtidige utbetalinger. Tidligpensjon kan også kreves tilbakebetalt, eventuelt motregnes i fremtidige utbetalinger, når bruker/ektefelle/samboer eller noen som har handlet på dennes vegne, i strid med aktsom god tro har gitt feilaktige eller mangelfulle opplysninger. Det samme gjelder dersom utbetalingen skyldes feil fra forvaltningens side, og mottakeren burde ha forstått dette.