Dyrevelferd
Kusignaler

Alltid rent vatn

For de fleste her til lands er friskt vatn en lett tilgjengelig og rimelig ressurs. Sørg for å utnytte dette best mulig.

Tekst og foto
Ola Stene

Fagleder storfe, Felleskjøpet Rogaland Agder

ola.stene@fkra.no

Drøvtyggere og særlig mjølkekyr har behov for store mengder vatn. For eksempel vil ei høgtytende mjølkeku drikke opptil 150 liter vatn i døgnet når det er varmt i været. Vatn trengs til opprettholdelse av mange kroppsfunksjoner, sørger for transport av oksygen til cellene og avfallsstoffer ut av cellene. Vatn er også viktig for temperaturregulering. For mjølkekyr vil det gå med mye vatn i mjølkesyntesen og til produksjon av spytt.

En trenger ikke lange surfeturen på internett for å finne ut at vatn er en mangelvare i store deler av verden. Mye av vatnforbruket er knyttet til produksjon av mat. Det bør være et veldig tungt argument for å produsere mest mulig mat der tilgangen til rent vatn er god. Som i Norge. I særdeleshet gjelder det mjølk og kjøtt fra drøvtyggere.

Vatn i de daglige rutinene

Et grelt eksempel på hvordan det kan gå når drikkekar ikke etterses og rengjøres.

Temaet har vært belyst i denne spalten før, men tåler å gjentas. Sjekk at alle dyr har tilgang til ferskt, rent vatn hver dag. Det gjelder også de minste kalvene som får mjølk. For tidlig utvikling av drøvtyggerfunksjonen er det viktig med tidlig opptak av kraftfôr og grovfôr. Da er det også viktig at de lærer å drikke vatn tidlig.

Tøm drikkekar og fyll etter med friskt vatn. Det er lurt å ha en kost tilgjengelig innenfor en armlengdes avstand fra drikkekaret. Hvis en kjenner etter med fingrene, kjennes ofte et glatt belegg i drikkekaret. Dette er et lag av alger som fort dannes i beholdere med vatn, og særlig hvis det er litt temperatur på vatnet i tillegg til fôrrester blomstrer alger og bakterier opp. En runde med kosten tar ikke mange sekundene og forsinker oppblomstring av uønskede mikroorganismer effektivt.

Unaturlig å drikke i motbakke

Altfor mange har gjort mindre kloke tiltak for å hindre at dyra skiter i drikkekaret. Gjerne plassert drikkekara for høyt eller laget en terskel rundt slik at kyrne ikke kommer inntil med bakbeina. Husk at det er veldig unaturlig for et dyr å drikke i motbakke. Det vil føre til at de drikker mindre og at en ikke utnytter en av de rimeligste innsatsfaktorene vi har. Tenk heller at rengjøring av drikkekar har høy timesbetaling. Men tenk godt igjennom hvor drikkekarene plasseres. Kubørsten bør for eksempel plasseres såpass langt unna at kyrne ikke kan klø seg og skite i drikkekaret samtidig. Sørg også for flere drikkepunkter slik at også de som er lavt på rangstigen får stå å drikke i fred.