Organisasjon

Spille på lag for å nå målene

Det ser bratt ut på mange områder ved inngangen til 2022. Høy kostnadsvekst på mange sentrale innsatsfaktorer for matproduksjon og global råvaremangel utfordrer en næring som allerede har presset økonomi.

Kristin Malonæs

Administrerende direktør i Geno

kristin.malonaes@geno.no

Parallelt med kostnadsveksten ser vi at presset på klimatiltak innenfor landbruket skjerpes i hele Europa. Mye godt klimaarbeid gjøres allerede, men det kreves mer. Det er nettopp i slike situasjoner det er viktig at vi står sammen og evner å både tenke og kommunisere helhet for å få vårt positive budskap frem.

Nye muligheter

Både Fôreffektivtetsprosjektet og Klimakuprosjektet vil styrke bunnlinjen hos melkeprodusenten, og gi oss dokumentasjon for klimaeffekt av norsk matproduksjon. På bildet stipendiat Kirsti Winnberg foran metanmålet installert på Senter for husdyrforsøk på NMBU.

Foto: Nathalie Bjørneby

Innovasjon og nye måter å løse behovene på kommer ofte ut av kriser. I Norge har vi et særlig godt utgangspunkt for å lykkes. Kulturelt er vi best i verden på samarbeid på tvers, både internt i organisasjoner og mellom ulike aktører, private som offentlige. Vi har høy kunnskap og er flinke til å dele. Historisk er det tatt en del viktige valg knyttet til dyrehelse, hvor vi fortsatt er alene i verden om å bruke minst antibiotika i matproduksjonen.

Økt avlsframgang med fleksibel dyreflyt

Vi i Geno vil gjøre alt vi kan for å styrke bondens totale lønnsomhet og redusere klimaavtrykket i produksjonen. På Øyer er bygging av ny karantene i gang i disse dager, og når den står klar til våren, kan vi starte med fleksibel dyreflyt. Det vil bety mye for reduksjon i generasjonsintervallet på avlsdyra, og for avlsmessig fremgang på NRF. Siste hånd på verket legges i disse dager på endelige skisser til nye fjøs og produksjonsfasiliteter på Store Ree. Vi forventer å kunne starte bygging av nye fjøs i løpet av 2022 slik at enkeltbinger til oksene står ferdige i 2023. Disse investeringene skal sikre en effektiv produksjon. Vår REDX-lab er styrket og vi er klare til å levere det markedet trenger nå ved inngangen til 2022.

Prosjekt som skal gi økonomisk gevinst

På forsknings- og utviklingssiden er Fôreffektivitetsprosjektet i god gang med installasjon i de første besetningene, og åtte produsenter har foreløpig takket ja til å være med i prosjektet. Arbeidet med installasjon av utstyr og rekruttering av de siste besetningene vil fortsette inn i 2022. I Klimakua-prosjektet flyter data fra metanmålerne inn til oss, og vi er snart klare til å publisere de første sammenstilte dataene. Begge disse prosjektene fanger stor oppmerksomhet hos våre partnere, og vil legge grunnlaget for både en styrket bunnlinje hos melkeprodusenten, og bedre data for å dokumentere klimaeffekt av norsk matproduksjon.

Optimisme for 2022

På den positive siden ser vi at prisene både på melk og storfekjøtt er på vei opp internasjonalt. Vi opplever at vi har en landbruksminister med god innsikt i behovene til næringen, og vi forventer at det blir et godt jordbruksoppgjør i år. Til tross for bratt start på året, så ser vi i Geno lyst på året som helhet og gleder oss til å spille på lag med kunder og partnere til felles suksess.