Animalia

Storfekjøttkontrollen

Anna Dangstorp

anna.kristine.dangstorp@animalia.no

Solveig Bjørnholt

solveig.bjornholt@animalia.no

Lanseringer: Livdyrattester

I desember 2021 lanserte vi ny versjon av Livdyrattester. Vi har lagt vekt på en bedre brukervennlighet og oppfriskning av designet. De største oppgraderingene er et nytt produsentsøk hvor man kan søke på navn eller produsentnummer samt et individsøk som kommer med forslag på hvilke dyr som er i besetningen. I tillegg er det opprettet en egen fane for Utgåtte attester slik at man kan finne disse utover de sju dagene de er gyldige. Attestene forsvinner fra Utgåtte attester fanen etter et år.

Årsmelding 2022

Fra 2022 blir Storfekjøttkontrollens Årsmelding heldigitalisert. Dette betyr at årsmeldingen ikke blir trykket og sendt i posten lenger.

Kalving

Det nærmer seg kalvingssesong for mange produsenter. Vi har to nyttige rapporter man kan bruke i forbindelse med kalving. Noteringsliste Kalving er en liste man kan printe ut og føre kalvingsdetaljer på for hånd. Den andre rapporten er Kvitteringsliste kalving, dette er en samlerapport som oppdaterer seg etter hvert som man legger inn kalvinger i Storfekjøttkontrollen.

Det kan fort bli noen feil når man registrerer inn kalving. Mange av feilene kan man endre selv via Individkortet. Under fanen Basis kan man endre Kjønn og Hornstatus. Hvis man vil endre far må man gå inn på kalvingen til kua og endre kalvingsopplysningene.

Dersom man har registrert inn en kalv med feil øremerke kan man slette denne via Registrering og Slett Dyr for så å legge det inn på nytt via Kalving med rett ørenummer. Man kan også gå inn på kalvingen til mora og slette kalven der og legge den inn på nytt. Merk at begge disse metodene kun kan brukes så lenge kalven ikke har hendelser tilknyttet seg som avhorning og veiing og at denne funksjonen kun skal brukes i tilfeller der kalven er registret med feil ørenummer/opprinnelsesmerke. Det er viktig at feilregistreringer som feil ørenummer blir rettet så raskt som mulig og før man får veterinærbehandlinger på dyret.

Nyttige frister og tips for nyåret

Kalvingsregistreringer

Kalver skal meldes inn enten i Storfekjøttkontrollen eller i Husdyrregisteret innen 7 dager etter at dyret ble merket. Kalver må merkes før de forflyttes, og senest 20 dager etter fødsel.

Kjøp og salg av storfe

Ved kjøp og salg av storfe er fristen for å rapportere forflytningen 7 dager.

Noteringsbøker

Bestilling av Noteringsbøker gjøres direkte til slakteriet du bruker. Kontaktinformasjon til slakteriet står på Oppslagstavla i Storfekjøttkontrollen.

Øremerker

Det kan være lurt å sjekke beholdningen av øremerker og eventuelt bestille opp nye.