Tema: Fra båsfjøs til løsdrift

Fra bås til løsdrift

Vi har 5 500 båsfjøs i Norge. Mange av disse begynner å dra på årene og for brukerne er det et spørsmål om å investere i løsdrift eller gi seg.

Rasmus Lang-Ree

rlr@geno.no

Hvis vi skal opprettholde produksjonsvolumet av melk i Norge er vi avhengig av at mange med båsfjøs bestemmer seg for å bygge om. For mange er det uaktuelt å utvide til «robotstørrelse» på besetningen for å finansiere nytt fjøs. Arealgrunnlaget er en begrensende faktor mange steder, og da kan det være like lønnsomt å være effektiv med ei middels kvote framfor å kjøre bygda rundt etter fôr for å sikre å fylle opp ei kostbart ervervet kvote.

I dette nummeret av Buskap er ombygging fra bås til løsdrift tema. Vi ønsker å vise at det er mange måter å løse denne utfordringen på og ikke minst at det ligger muligheter i utnytting av eksisterende bygningsmasse i kombinasjon med å bygge noe nytt. Håpet er at det kan være noe å lære av de prosjektene vi har sett på. Vi har også besøkt en gård der det ble valgt å bygge nytt helt adskilt fra det gamle fjøset, og en der båsfjøset er så velfungerende at byggeplanene kan skyves litt fram i tid.

Uansett hvilke løsninger som velges må det overordnede være at resultatet gir et rasjonelt fjøs med trivsel for både folk og fe til et kostnad som det går an å leve bra med.