Tema: Fra båsfjøs til løsdrift

Store omgjøringer og påbygg i voksen alder

Nordsetengen er en gard i kontinuerlig forbedring og utvikling gjennom 60 år.

Tekst og foto
Solveig Goplen

solveig.goplen@geno.no

Nordsetengen i Løten kommune i Hedmark

  • Per Olav Nordsetengen

  • Areal: 260 dekar dyrket, 150 dekar beite

  • Framfôring av okser

  • Påbygg for 42 kyr

  • 210 000 liter i kvote

500 kvadratmeter ny driftsbygning gjør det mer interessant å ta over eller eventuelt lettere å få solgt på det åpne markedet.

- Den som ikke gjør forbedringer har gitt opp.

Innovasjon Norge og ulike rådgivere legger ofte vekt på at det er viktig at det er de unge som satser, bygger og utvikler. Snur en perspektivet så er det utfordrende å være i etableringsfasen, ta over/kjøpe garden, stifte familie og ha store forpliktelser som tåler svært få feildisponeringer. Produksjonen må gå for fullt og det i sin tur fører til stor arbeidsbelastning og større risiko.

Per Olav Nordsetengen i Løten har to voksne døtre som trolig ikke kommer til å ta over garden. Per Olav har likevel valgt å bygge for å ha en moderne arbeidsplass som gjør det mulig å ta vare på egen helse og utvikle seg. En bæssfargutt på 8 er ivrig, men Per Olav er klar på at om ikke han tar over så er det mulig å selge en moderne gard på det åpne markedet. Det er nok av interesserte som vil inn i næringa om det blir en mulighet.

Bygge for en lettere hverdag

Med et båsfjøs med 28 båsplasser i et fjøs som bar preg av mange byggetrinn og sprengt kapasitet var Per Olav opptatt av å tenke gjennom hva det nye bygget skulle bli. Øverst på ønskelista sto enklere fôrhåndtering og mindre trøbbel med møkk. I tillegg har han en ansatt som kommer til å jobbe på garden framover som er en dyktig mjølker. Derfor var ikke robot øverst på ønskelista. Med et moderne mjølkeanleggvar det ikke aktuelt å velge mjølkestall. I dag mjølkes fem kyr på bås med fem maskiner og mjølkinga tar i underkant av to timer med forberedelse og etterarbeid.

Romslig tilbygg med mange fasiliteter

Tilbygget har 42 liggebåser og fôrbrett langs ene veggen med automatisk fôring med skinnegående vogn og to kraftfôrautomater. En fôrsentral med god plass i enden av fjøset gir muligheter for å kjøre inn rundballer for flere dagers fôring. En romslig møkkum med plass til 2000 kubikkmeter er en helt ny situasjon for Per Olav. Han trenger ikke lenger å tenke kapasitet. Dermed kan møkka utnyttes mye mer optimalt. Der er ikke lenger nødvendig å kjøre ut møkk på høsten.

Framtidsbygget - godt levert

Bygget ble grovskissert i regi av byggrådgiver fra Landbruksrådgivinga. Deretter ble Felleskjøpet og Borgen Bygg involvert. Med så solide leverandører valgte Per Olav å stå som byggherre sjøl. Borgen Bygg leverte møkkum, vegger og tak, mens i – mek. ble levert av Felleskjøpet. Kyrne var på setra og dato for innflytting var avtalt, avtalen ble utsatt i fem dager. Det må en kalle etter avtale.

Tomta kom på 500 000

Tomta ble dyrere enn forventet. Planen var å bruke stein fra egne steinrøyser, men kvaliteten var for dårlig. Dermed ble det tilkjørt masse i stedet. Fjøset er lyst og luftig med åpent opp til mønet og sandwich tak. Dette var en løsning som sto svært høgt på ønskelista, etter år med fjøsstell med lavt under taket. Både kyr og eier trives godt med det nye fjøset, der det alltid er fôr på fôrbrettet. Også i dag er det manuelt arbeid i fjøset og med kalvefôring og fire timer med mjølking så er den totale arbeidstida mellom 7–8 timer. Dermed sysselsetter Per Olav en kar.

Alder er ingen hindring

– Den som ikke gjør forbedringer har gitt opp, sier Per Olav. – Fordelen med erfaring er at du har en klar oppfatning av hva som er viktig, i tillegg har du gjerne mindre forpliktelser i forhold til familie som gir større valgfrihet. Prosjektet har utløst 600 000 kroner i tilskudd og er ellers finansiert med fleksilån fra Sparebanken Hedmark. Per Olav er opptatt av å betale så mye som mulig for å få ned gjelda. Han minner og om at det har vært tøffere før, med høge renter, og for far til Per Olav var det heller ikke lett å realisere et nytt fjøs i 1963.

Sikkerhet

Det å rå over egne ressurser gir trygghet, Per Olav har nok jord og disponerer ei seter på 150 dekar inngjerdet som videreføres i framtidas driftsopplegg. Når det gjelder kvote så har han 160 000 liter egen kvote og leier 50 000. Nå går den leieavtalen mot slutten, og eieren ønsker å starte opp att med mjølkeproduksjon. Per Olav ønsker å skaffe andre avtaler, men med dagens priser på kvote og lite tilgjengelig må han tenke alternativer. Han ser for seg at han må utnytte egne ressurser bedre, få til topp grovfôrkvalitet og senke kraftfôr per 100 kilo mjølk. I tillegg ønsker han å perfeksjonere kjøttproduksjon. Per Olav mener at han vil tåle å miste 50 000 liter i kvote.

Se tegninger av fjøset på www.geno.no/Aktuelt/Nyhetsarkiv

Per Olav Nordsetengen la vekt på at utbygginga skulle få vekk flaskehalser som fôring og møkk. Mjølking på bås med fanghekk fungerer godt.

Nyfjøset er koblet sammen med den gamle driftsbygningen som utnyttes fullt ut til kalver, kviger, okser og mjølking i fanghekk.

Kostnader

  • Påbygg med 42 liggebåser og møkkum som rommer 2 000 kubikkmeter pluss omgjøring av det gamle fjøset kom totalt på 5 millioner kroner. 600 000 kroner i tilskudd fra Innovasjon Norge.

  • Viktig: Melker i fanghekk og sparte kostnader til melkestall/robot

  • 119 000 pr. båsplass/24 kr pr. kvoteliter