Avl

Mer fokus på kua di

Med overgang til genomisk seleksjon åpner det seg mange spennende muligheter. Fra januar 2017 vil det bli mulig å teste hundyra på det enkelte fjøs med innsending av DNA-analyse.

Hans Storlien

Markedssjef i Geno

hans.storlien@geno.no

Geno er i dialog med OS ID for å se på muligheten til å ta ut DNA-prøve i forbindelse med merking av kalven.

Foto: Rasmus Lang-Ree

Bestilling av DNA-analyse vil bli foretatt gjennom Kukontrollen der dere haker av for hvilke dyr som dere ønsker testet. Med dagen ordning vil dere få tilsendt en nesesvaber som dere tar ut biologisk materiale fra nesehulen og sender tilbake til Biobank på Hamar. Det er opprettet dialog med OS ID der vi ser på muligheten for å ta ut denne analysen i forbindelse med merking av kalven. De har meget gode systemer for å ta DNA-prøver. Både med samtidig innsetting av øremerke og en egen tang som kun lager hull og tar ut DNA. Etterpå benyttes samme hull for innsetting av vanlig øremerke. Den siste varianten vil være mest praktisk da dette ikke krever egne nummerserier. Prøvene er meget lagringsstabile i romtemperatur. Hva som blir den endelige foreslåtte løsningen vil det bli arbeidet videre med i dialog med OS ID og Mattilsynet.

Videre prosess

Når det biologiske materialet kommer til Biobank klargjøres det for analyse som foretas hos Cigene på Ås. Etter at resultatene foreligger vil dataene kobles sammen med fenotypedata og avlsverdier for alle vil komme ut som ferdig resultat. Avlsverdiene overføres deretter tilbake til Kukontrollen og er da klare for bruk.

Avlsverdier på hundyr – hva nå?

Avlsverdiene vil komme på alle egenskaper samt totalavlsverdi på dyret. Dette vil danne utgangspunkt for flere vurderinger.

1) Avlsplanlegging – avlsverdiene vil være en mer «sann» verdi på dyret slik at det vil gi utgangspunkt i en mer målrettet og effektiv avlsplanlegging

2) Vurdering til påsett. Hvis man har flere kviger og vurderer å selge noen kviger vil dette gi grunnlag for en bedre seleksjon av de riktige dyrene.

3) Verdipapir ved salg. For den som selger vil en slik analyse ha verdi, samtidig som kjøper får en bedre oversikt over det han får.

Jo flere dyr som testes jo flere muligheter gir det for virkelig finne de gode, og som kan være utgangspunkt som seminoksemødre.

Prisen på prøvene

Hva som blir prisen på prøvene er ikke endelig bestemt. Det er anslått en pris omkring kr 500,- pr. prøve. Jo flere prøver som sendes inn jo flere blir det å fordele kostnadene på. Dette vil være avgjørende for endelig prissetting.

Eget prosjekt

Geno har nå etablert dette som et eget prosjekt, og målet er å kunne ha systemet klart til innsending av hundyrprøver senhøsten 2016, men resultatene vil først kunne foreligge i starten av 2017. Dette har sammenheng med at vi er i ferd med å effektivisere alle prosesser for beregning av avlsverdier og dette skal etter planen være klart fra januar 2017.

Spennende overgang

Med overgangen til GS (Genomisk Seleksjon) har vi vært litt bekymret for at fokus på oksene blir mer krevende for den interesserte. Men vi får det mye artigere med kua vi har på eget fjøs! Det vil bety mye for avlsframgangen på fjøset hvis man henger med og benytter unge gode okser og selekterer mye mer effektivt på eget fjøs. Resultatene vil synes og dette vil bli veldig spennende i åra som kommer.