Atferd
Kusignaler

God utnyttelse av fôrbrettet

God eteplass per ku gir høgt fôropptak. Utnytter du fôrbrettet optimalt?

Tekst og foto
Ola Stene

Fagleder storfe

Felleskjøpet Rogaland Agder

ola.stene@fkra.no

Bilde 1

Bilde 2

Hvor stor eteplass dyra har, varierer stort i norske fjøs. Forskriften tillater tre dyr per eteplass, men i praksis viser det seg at fôropptaket øker med økt lengde på fôrbrettet opptil 75 cm pr. ku. Mål opp lengden på fôrbrettet, og del på antall kyr og se hvordan det ligger an i ditt fjøs. Kanskje er det for mange urealistisk å klare 75 cm per ku, men dette målet kan likevel være en nyttig faktaopplysning.

Hvilke kyr som trenger eteplassen mest?

Tenk over hvilke kyr som trenger eteplassen mest. For kyr tidlig i laktasjonen, halte kyr og generelt kyr med sykdomsrisiko kan fôropptaket være helt avgjørende for produksjon, fruktbarhet og sykdomsforebygging. I nybygde fjøs har det etter hvert blitt vanlig med velferdsavdeling. Her er det ekstra viktig at det er stor eteplass per ku. I sinkuavdelingen derimot er energibehovet langt lavere og behovet for stor eteplass desto mindre.

Øke lengden på eteplassen?

Kanskje kan det være muligheter for å øke lengden på eteplassen? Ta gjerne med en god kollega en dag og diskuter mulige løsninger. Kanskje kan det fôres på to sider av kvigebingen? Kanskje kan bingeinndelingen endres slik at de dyra som trenger det mest får større plass? Se etter muligheter for enkle endringer, og diskuter fordeler og ulemper.

Mannåpning

Ved planlegging av nytt fjøs eller ombygging bør antall centimeter fôrbrett per dyr være gjennomtenkt. Bildene viser et par eksempel på god og dårlig løsning for mannåpning i etefront. Slike åpninger er nyttige for å ha lett adgang til dyrearealet fra fôrbrettet. Det er også et viktig HMS-tiltak. Bilde 1 viser en åpning som også fint kan benyttes som eteplass og dermed utnytte hele fôrbrettets lengde. Bilde 2 derimot viser en dårlig løsning der en har tapt nesten en meter av fôrbrettet til en mannåpning. I tillegg er det plassert et drikkekar på endeveggen som gjør at enden av fôrbrettet blir dårlig utnyttet.

Andre tiltak

Hvis en har lite eteplass i forhold til antall dyr vil alle tiltak som reduserer etetiden være gunstig. Det vil være en stor fordel med godt grovfôr, høsta til rett tid og med god gjæringskvalitet. Snitta fôr vil være en fordel og en fullfôrblander vil også bidra til kortere etetid. Hvis eteplassen er begrensende faktor for fôropptaket vil stødig gulv og god klauvhelse være nøkkelfaktorer for godt resultat.