ANIMALIA – Fagsenteret for kjøtt

Nytt fra Storfekjøttkontrollen

Redigert av: Mina Klaseie

mina.klaseie@animalia.no

Solveig Bjørnholt

solveig.bjornholt@animalia.no

Visste du at …

Hedmark er det fylket som i 2015 hadde de største besetningene (i gjennomsnitt 32.5 mordyr) i Storfekjøttkontrollen? På andreplass finner vi Oppland med 31.1, mens Akershus er tredje størst med 27.1 mordyr pr. besetning. Totalt var det registrert 64 389 mordyr, en økning på 11 prosent fra 2014. Charolais, Hereford og Limousin er de mest utbredte rasene.

Hurtigtasten i

Uansett hvor du står i programmet så kan du ved å klikke på bokstaven i på tastaturet gå direkte til et individkort.

Vei kalvene ved avvenning

Har du mulighet for å veie kalvene i din besetning, er det et svært godt tidspunkt å gjøre det i forbindelse med avvenning. Hvis du ikke har vekt, vil det å måle brystomfanget ved hjelp av et målebånd gi deg en rettesnor. Brystmål er en mer usikker måte å finne dyrets vekt på, men det er bedre enn ingenting. Avvenningsvekten blir for de fleste en såkalt 200-dagersvekt. Den er nyttig for å vurdere hvordan mødrene produserer, og i den sammenheng se på hvilke dyr man ønsker å satse videre på eller utrangere.

Resultatene kan du studere under Rapporter > Avdråttsliste eller Vektlister. Avdråttsliste viser mordyras produksjon, mens Vektlister består av en vektliste og en tilvekstliste.

Gjennomfør drektighetskontroll

En drektighetskontroll ved innsett er lurt for å kunne utrangere tomme kyr. Drektighetskontrollen registreres i Storfekjøttkontrollen og kan brukes som søkekriterie på Noteringsliste kalving.

Avviste slakt

I utgangspunktet leses slakteopplysninger inn natten etter at de er avregnet. Da meldes dyret ut og detaljer om klassifisering og så videre blir å finne på dyret. Enkelte ganger hender det at innlesningen stopper. Det kan skyldes flere ting, men mest vanlig er «dyret er ikke hvor det er forventet å være». Dette gjelder da i all hovedsak innkjøpte dyr som ikke er komplette i Husdyrregisteret. Det mangler ofte registreringer på tidligere kjøp og salg. Kontakt din rådgiver om du trenger hjelp til å få lest inn/fjernet avviste slakt.

Foto: Grethe Ringdal