GENO Medlemsinfo

GENO Medlemsinfo

Redigert av Eva Husaas

eva.husaas@geno.no

Embryosatsing i Geno vedtatt under styremøte i januar

Innføringen kommer til å skje som en gradvis etablering i tilknytning til eksisterende seminstasjon.

Styret gjorde følgende vedtak:

«Styret vedtar at administrasjonen arbeider videre med planene om gradvis etablering av embryoproduksjon i tilknytning til dagens seminstasjon. Styret ber administrasjonen legge fram investerings- og driftsbudsjett for etablering av embryoproduksjon før endelig vedtak i styret. Styret forutsetter at en benytter mest mulig av dagens infrastruktur og sikrer synergier gjennom hele verdikjeden med dagens inntak av oksekalver, produksjon og distribusjon.»

Gjennom oppbygging av embryoproduksjon vil vi kunne produsere flere oksekalver etter de absolutt beste kyrne og på den måten få en sterkere mobilisering av hunndyrsiden i avlen. Hvor stor økningen i avlsmessig framgang blir, avhenger i stor grad av hvor mange embryo og dermed hvor mange oksekalver vi klarer å produsere per ku.

Geno vil lage en plan for ombygging av ledig venteoksefjøs for oppstallingen av embryokviger. Dette vil kombineres med ombygging og investering i laboratoriet på Store Ree. Det skal også investeres i kompetanse da denne betraktes som kritisk for å lykkes med embryoproduksjonen. Noe av denne kompetansen må hentes via ulike samarbeidspartnere i utlandet.

Praktisk opplegg og omsetning av dyr og embryo vil vi komme tilbake til når prosjektet er i gang og styret har behandlet saken.

Datoer for eliteokseuttak i 2017

Det vil, som tidligere, bli valgt ut nye eliteokser tre ganger i året. Se tabell.

Nytt eliteokseutvalg vedtas

Eliteokser er på plass i Geno Avlsplan

Nye eliteokser i dunkene innen utgangen av

Eliteokseuttak 1-2017

13. Februar

21. februar

Mars

Eliteokseuttak 2-2017

31. mai

13. juni

Juli

Eliteokseuttak 3-2017

22. september

10 oktober

November

Fagdag for husdyrlærere 2017 vel overstått

Trond Reierstad, styreleder i Tine og Norsk Landbrukssamvirke, holdt foredrag på fagdagen for husdyrlærere om samvirke – betydning i norsk husdyrproduksjon.

Foto: Eva Husaas

12. januar ble det holdt en fagdag for husdyrlærere (VGS) på Gardermoen i regi av Husdyrtreff-organisasjonene (Geno, Tine, Nortura, Norsvin og Tyr). Fagdagen ble for første gang arrangert i 2015, og det var gode tilbakemeldinger på denne. Husdyrtreff-komiteen bestemte da at fagdagen skal gjentas annenhvert år.

21 lærere fra 10 skoler deltok på fagdagen. Det var gode tilbakemeldinger på opplegget. Lærerene opplevde temaene som relevante og det var positivt å få mulighet til å møte kollegaer fra andre skoler.

Husdyrtreff er en tevling laget for landbrukselever i hele landet. Elevene kan velge mellom gruppeoppgaver på Storfe (kjøtt eller melk), sau, gris eller fjørfe. Oppgavene er tatt rett ut fra reelle problemstillinger innen valgte produksjon i bransjen. Husdyrtreff-komiteen kårer en skolevinner (beste oppgave levert per skole) og en landsvinner innen hver produksjon. Bakgrunnen for tevlingen er et ønske om tettere kontakt mellom husdyrtreff-organisasjonene og framtidens bønder.

Genos årsmøte 2017

Årsmøtet i 2017 holdes 21.-22. mars på Scandic Hamar. På den første dagen blir det et felles program sammen med Norsvin og Tyr. Det er nåværende årsmøteutsendinger som skal delta på årsmøtet i 2017, da de som velges under årssamlingene ikke trer inn i vervet sitt før 1. april. Valgresultater, både fra årssamlinger og årsmøtet, offentliggjøres på Genos websider så snart de er klare.