Reportasje

Når ulykken rammer

Liten tue velter store lass og utfordringene blir svært omfattende

Tekst og foto:
Solveig Goplen

solveig.goplen@geno.no

Vollgarden (Stevolden) i Tolga kommune i Hedmark

  • Per Ove Volden

  • Utvidet produksjonen fra 15 årskyr i 2011 til 40 årskyr i 2016

  • Fra 100 prosent Elitemjølk i 2011 til 75 prosent i 2015- og 93 prosent i 2016

  • Frekvens behandlinger for mjølkefeber: 0,13

  • Tre kreperte kyr siste 12 måneder

  • Per Ove ble skadet under fjøsbygging i 2012

  • Avhengig av leid hjelp

Aktuell med ansettelse av norsk ungdom og for avdekking av mineralsvikt i fôrrasjonen.

Vinnerteamet: Paula M Brekken (Tine-rådgiver) Ole Thomas Hummelvoll Trøan (ansatt) og Per Ove Volden.

Det er 8. november 2012. Per Ove Volden, mjølkebonde på Tolga, ”skal bare” – en gardintrapp velter på en issvull og han blir skadet under innspurten på fjøsbygginga. Han fortsetter å jobbe, sover ikke noe særlig, og etter en uke oppsøker han lege. Diagnosen sier at det er muskulært og at etter hvert skal skulderen bli bra. Han biter tennene sammen, og det går på en måte. Under bygging av avdeling for småkalv i november 2013 rives skaden opp. Det blir MR og i mai 2014 opereres skuldra. Noen permanente sting blir sydd innvendig, og det er forventninger om bedre førlighet. Komplikasjon etter operasjonen fører til diagnosen frozen shoulder med påfølgende kortisonbehandling, men smertene er større enn før operasjonen. Per Ove blir sjukmeldt. Han friskmeldes etter hvert og jobber fra januar 2015 til september 2015, men smertene er uutholdelige. Ny MR avslører bein mot bein. I mai 2016 opereres det på nytt og denne gangen for å forberede proteseoperasjon. Det skjer i august.

The show must go on

Med nybygd fjøs, sju millioner i gjeld og smerter kontinuerlig blir situasjonen svært krevende. Ekteskapet hadde skrantet i flere år, og til tross for familieterapi blir realiteten et samlivsbrudd. Tre flotte gutter må forholde seg til en ny familiesituasjon. Per Ove sine foreldre stiller opp både ute og inne. Ungene er og flinke til å hjelpe til. Landbrukstjenester finner flinke og arbeidsvillige folk, men det er problemer med overvåking av brunst. Og alvorligst er det at bedriftslederen er alvorlig skadet. Likevel, Per Ove fortsetter og strekker strikken ytterligere. Alarmene fra roboten går til Per Ove, planlegging og ikke minst betaling av regninger til rett tid og bestilling av driftsmidler er det Per Ove som står for. Gode kollegaer stiller opp. Det er flere med Lelyrobot i nærområdet. Søskenbarnet Paul Brennmoen, som Per Ove har maskinsamarbeid med, strekker seg langt for å hjelpe. Likevel, det er en håpløs situasjon, og resultatene i drifta uteblir.

Bondens nettverk

Paula M. Brekken, nøkkelrådgiver i Tine er jevnlig innom for støtte Per Ove i å holde tak i drifta. Utfordringene er mange og utfordringer på mjølkekvalitet har vært tilbakevendende. Flere fra Tine Rådgiving er inne i ulike sammenhenger, og Paula og Per Ove jobber med å holde oversikt og tak i produksjonen på fjøset. Det blir for krevende både for bonde og nøkkelrådgiver.

Det blir februar 2016 og Per Ove venter på operasjon. Bondens nettverk engasjeres. Det er tverrfaglig sammensatt med Landbrukskontor, Regnskapskontor og Tine Rådgiving.

Resultatet blir at nå skal det skaffes norsk arbeidshjelp som skal få muligheter til å utvikle seg og ta ansvar for drifting av fjøset. Ole Thomas Hummelvoll Trøan søker jobben. Han er ferdig med agronomutdanning, er i militæret, og ønsker en jobb å utvikle seg i. Det får han …

Kastes ut på dypt vann

Den unge arbeidsvillige gutten starter opp i juli 2016. Alt er nytt, men ballasten og forståelsen for at kyr og kviger må insemineres til rett tid for at fjøset skal gi penger inn har han i ryggraden. Og mjølkekvalitet, ja det har han hatt et forhold til i hele sitt liv. Ole Thomas er nysgjerrig og ser på denne jobben som sitt livs mulighet til å bli god. Raskt kobles han opp med tilgang på roboten fra smarttelefonen og sms-varsling på mjølkekvalitet i tillegg til kameraovervåking av kalvingsbinger. Ole Thomas bryr seg ikke så mye om tid og sted, han er så opptatt av å lære og at det skal gå bra for Per Ove. Han er smertelig klar over at det står på han. Arbeidsmøter med nøkkelrådgiver Paula gir påfyll, steg for steg og vel et halvt år senere er Ole Thomas mer komfortabel med alle arbeidsoppgavene. Per Ove er veldig fornøyd med Ole Thomas som fikk en veldig bratt læringskurve og lange arbeidsdager.

Kyr kreperer eller må avlives

Vinteren 2015/2016 behandles kyr for «melkefeberlignende sjukdom», men sjukdommen opptrer langt ut i laktasjonen. Registreringene i helsekortene er forskjellig. Noen dyr har kramper og det kreperer kyr. I tillegg får enkelte kyr i mjølkefeber ved kalving og langt ut i laktasjonen. Flere ulike personer steller fjøset, og symptomene er forskjellige. I utgangspunktet tror Per Ove at det fôres med mineralnæring, men det viser seg i ettertid at forbruket er altfor lite. Veterinær tar ut blodprøver av fem kyr i forskjellige stadier av laktasjonen. Prøvene avdekker ingen store avvik. Problemene fortsetter og av og til dukker det opp uforklarlige situasjoner. Det viser seg og at Per Ove har for dårlig for dekning på husdyrforsikring så tapene blir store.

Fôrprøver, denne gang med mineralanalyse

Høsten 2016 kommer fôrprøvene tilbake på epost. I fjøset går det bedre og Per Ove har en avtale fram i tid på perfeksjonering av fôringa. På kontoret hos Paula strømmer det på med fôrprøver, kalenderen er full av arbeidsoppgaver og oppdraget hos Per Ove er avtalt. Det går ingen alarm, for i svarene på fôrprøvene er det ikke oppgitt referanseverdier og Per Ove er midt i arbeidssøking til jobb utenfor garden.

Det blir desember 2016, Paula er på fôringsoppfølging, og nå ser de bildet klarere. Fôrprøvene viser høye verdier på kalium (K), 29 g/kg tørrstoff, noe som karakteriseres som høgt nivå. Det sammen med et moderat/lavt innhold av magnesium (Mg) og kalsium (Ca) kan gi slike situasjoner som har oppstått i besetningen. ­Brikkene begynner å falle på plass. Tine Optifôr viser klare anbefalinger på bruk av Mg-rik mineralnæring. Sterk kaliumgjødsling reduserer plantenes opptak av magnesium og kalsium.

Figur 1. Surfôrtolken avdekket kritiske verdier for kalium

Surfôrtolken avslører

På oppfordring legges fôrprøvene inn i verktøyet som Norsk Landbruksrådgiving bruker til tolkning av fôrprøver. Det viser seg at Surfôrtolken avdekker misforhold mellom K/ (Ca+ Mg). Forholdet ligger over grenseverdi og avdekker rødt lys for fare for mjølkefeber. I kommentaren skriver NLR at det bør vurderes gjødsel med mindre kalium eller øke innholdet av kalsium/magnesium i gjødsla. Altså en svært viktig informasjon når gjødselplanen settes opp for kommende sesong.

Gode råd fra tre involverte

Ole Thomas:

  • Levere mjølk av topp kvalitet

  • Utrulig artig å lære og få mulighet til så mye ansvar

  • Reint trivelig fjøs motiverer

  • Fjøsloggen er den beste lista å styre etter

Paula:

  • I en for travel hverdag trenger bonde og rådgiver trafikklys på fôrprøvesvarene, slik at både bonde og rådgiver skjønner at noe er unormalt.

  • Det er helt nødvendig å vite hva bonden fôrer med for å gi rett rådgiving.

  • Rutiner må følges opp hver eneste dag.

Per Ove:

  • En sjukmeldt driftsleder gjør bare det aller nødvendigste. Hodet fungerer dårlig med 1–2 timers søvn i døgnet over lang tid.

  • Å bli rammet av ulykke når investeringa er stor er beintøft.

  • Ta en ekstra runde med forsikringsselskapet slik at du får bekreftet god nok dekning.

Foto: Privat

Fôrprøvene viste og lite natrium og saltsteiner er nå plassert ved drikkekar.

Ole Thomas tildeler mineralnæring etter Paula sine fôrplaner