Helse

Råd om forebygging av MRSA

Velfungerende smittesluse er et av de mest effektive tiltakene en kan gjøre mot smittsomme sjukdommer.

Bjørn Gulbrandsen

Sjefsveterinær i Geno

bg@geno.no

Ei og velfungerende god smittesluse vil være et effektivt smitteforebyggende tiltak.

Foto: Rasmus Lang-Ree

Ønsker en å sikre besetningen sin mot smittsom sykdom i dag, så er å etablere en velfungerende smittesluse generelt noe av det mest effektive en kan gjøre. Hvordan en slik smittesluse skal etableres og bør fungere vil en finne beskrivelser av på hjemmesidene til Mattilsynets og Helstjenesten for storfe. Tine rådgiving vil også kunne gi råd om dette. Smittesluse vil være med å sikre besetningen mot stort sett alle sykdommer i større og mindre grad og vil, hvis den fungerer som den skal, være meget effektiv.

Renhold og god orden

Generelt renhold og god orden er forhold som i stor grad bidrar til en generell smittesikring av dyrene. En tenker her på arbeidstøy/støvler og det som er av tøy og skotøy i slusen.

Videre bør en vektlegge godt renhold i og ved drikkekar, fôrplasser, kraftfôrkrybber, liggeplasser, samt i ungdyravdelingene. Hvis en har utstyr som brukes i flere besetninger så bør det også vaskes og desinfiseres før det tas inn i besetningen igjen.

Karantene etter utenlandsbesøk

Hvis en selv har vært i utlandet og i kontakt med husdyr eller har besøk av personer fra utlandet som har vært i kontakt med husdyr bør en pålegge seg selv 48 timers karantene før en har kontakt med norske husdyr igjen, og minst 24 av disse timene skal en ha oppholdt seg i Norge.

Hvis en ansetter folk som har arbeidet med husdyr i andre land så bør en ta med vedkommende til legen for å få utført en MRSA-test. Inntil negativt resultat på MRSA-prøven foreligger bør det utvises forsiktighet i forhold til atkomst til husdyrene på gården. Vedkommende bør dusje, vaske håret grundig og desinfisere hendene før hvert besøk i besetningen. Vedkommende bør bruke hodeplagg, engangshansker og kirurgisk munnbind.

Livdyrhandel

En av de mest effektive måtene å spre smitte på er gjennom forflytning av dyr. En bør derfor være utvise forsiktighet ved livdyrkjøp. Norge er fri for særdeles mange smittsomme sykdommer noe som er ett gode for alle storfebønder når en ser hvilke utgifter disse sykdommene fører med seg i andre land. Derfor er import av livdyr kanskje noe av det som er mest risikabelt med hensyn til innslep av smitte.

Råd på nettet

Les rådene som ligger ute på Mattilsynets hjemmesider:

www.mattilsynet.no => dyr_og_dyrehold => dyrehelse => smitte_mellom_dyr_og_mennesker => MRSA => MRSA i_storfe_og_småfebesetninger => Råd_om_smittebeskyttelse.

Videre vil en finne mer informasjon hos:

Folkehelseinstituttet: www.fhi.no

Veterinærinstituttet: www.vetinst.no

Animalia: www.animalia.no