Avl

Hva er verdien av ett avlspoeng?

Hvor mange kroner utgjør et poeng ekstra i samla avlsverdi? I denne artikkelen ser vi nærmere på dette og gir noen eksempler på økonomisk utbytte av avlsarbeid.

Sigbjørn Eikje

Avlsforsker i Geno

Håvard Melbo Tajet

Leder for forskning, utvikling og implementering i Geno

Seks poeng i årlig avlsframgang som vi har nå, utgjør ca. 1 200 kr pr. ku. Og avlsframgang er varig slik at neste års framgang kommer på toppen av fjoråret – som renters rente.

Foto: Eva Husaas

Samla avlsverdi er hovedkriteriet for utvalg av avlsdyr i NRF-populasjonen. I samla avlsverdi er avlsverdiene for hver enkeltegenskap vektlagt, primært ut fra egenskapenes økonomiske verdi.

Sammen med Anne Guro Larsgard og Knut Ingolf Dragset i Geno og Amund Hågenrud i Tine har vi beregnet hva ett poeng ekstra i samla avlsverdi utgjør i kroner.

Beregningsmetode

Beløpet ble funnet ved først å beregne den generelle sammenhengen mellom kyrnes samla avlsverdi og hva de presterer for egenskapene som inngår i samla avlsverdi: Hvor mange flere kg melk produserer en ku med ett poeng mer i samla avlsverdi, hva er forskjellen i antall omløp og antall sjukdomstilfeller og så videre. Deretter brukte vi den økonomiske verdien av en enhets endring i egenskapen (verdien av en kg melk, ett omløp og så videre.) til å bestemme hva forskjellene pr. poeng i samla avlsverdi utgjør i kroner, først egenskap for egenskap og til slutt summert over alle egenskapene.

Hvor mye ett poeng utgjør

Beregningene viser at ei ku med ett poeng ekstra i samla avlsverdi, i gjennomsnitt øker fortjenesten med ca. 200 kr pr. år. Resultatet er nyttig i flere sammenhenger.

Dette er en nyttig beregning i flere sammenhenger.

Forskjeller mellom besetninger

Blant annet kan resultatet brukes til å vurdere det genetiske potensialet for fortjeneste på besetningsnivå. Hvis vi for eksempel har to besetninger med 40 kyr der forskjellen i gjennomsnittlig avlsverdi er 5 poeng, utgjør forskjellen mellom dem 40 000 kr pr. år. Har besetningene 80 kyr og forskjellen er 10 poeng, blir beløpet 160 000 kr. Det er altså mye å hente på å drive et godt avlsarbeid.

Verdien til de beste dyrene

Det genetiske potensialet for lønnsomhet øker raskest hvis oksene og kyrne med de høyeste avlsverdiene velges som foreldre til neste generasjon (hvor innavl tas hensyn til). I gjennomsnitt arver avkommet halve avlsverdien til hver av foreldrene.

Anslaget over hvor mange kroner ett poeng i samla avlsverdi utgjør, sier også noe om hva det betyr i kroner å bruke de beste dyrene som avlsdyr.

Verdi REDX på beste kyr

For eksempel hva det betyr å bruke REDX (kjønnsseparert NRF-sæd) på kyr med høy avlsverdi. Hvis en topp REDX eliteokse med 50 i samla avlsverdi brukes på en ku med 30 i avlsverdi, gir det en kvigekalv med et forventet genetisk potensial for fortjeneste pr. år som er ca. 2 000 kroner høyere enn om eliteoksen istedenfor brukes på en ku med 10 i avlsverdi.

Verdi okse etter embryo

Et annet eksempel er embryoproduksjon som skal sikre tilgang til seminokseemner etter gode mordyr når det er mange som bruker REDX. Hvis eliteoksen har 50 i avlsverdi, og den brukes på en strengt selektert donorkvige med 40 i avlsverdi, vil en oksekalv etter disse ha en forventet avlsverdi som tilsvarer ca. 3 000 kr mer pr. ku pr. år enn om eliteoksen istedenfor brukes på en ku med 10 i avlsverdi. Fordi et avkom i gjennomsnitt arver halve avlsverdien til forelderen, tilsvarer det 1 500 kr for framtidige ku-avkom etter oksekalven.

Avlsframgang i kroner

Det nasjonale avlsarbeidet har gitt en avlsframgang for NRF som aldri har vært høyere enn den er nå. I 2023 er økningen på 6 poeng i samla avlsverdi pr. år. Det betyr at det genetiske nivået til kalvene som er født i 2023, i gjennomsnitt er 6 poeng høyere enn for kalver som er født i 2022. Dersom framgangen fortsetter å være 6 poeng pr. år i årene som kommer, vil framgangen i gjennomsnittlig fortjeneste pr. år, basert på dagens økonomiske verdier, utgjøre ca. 1 200 kr pr. ku.

Avlsframgang akkumuleres opp

Avlsframgangen som oppnås, er varig. De gode genene som «oppkonstrueres» gjennom avlsarbeidet slites ikke ned, men bidrar til et konstant høyere effektiviseringsnivå. Hver generasjon vil «stå på skuldrene» til den forrige. Framgangen akkumuleres opp. Det gjør at den økonomiske verdien av avlsarbeidet blir svært stor over tid.

  • For en besetning på 30 kyr utgjør årlig avlsframgang 36 000 kroner

  • For to besetninger med 30 kyr som over tid bruker okser med forskjell i samla avlsverdi på 15 poeng vil forventet forskjell i årlig lønnsomhet på grunn av avlsmessig nivå være 90 000 kroner