Intervjuer/Reportasjer

Nytt håp for Kina

En av Kinas største produsenter av melk og melkeprodukter har vært på besøk i Norge for å lære mere om NRF-genetikk og hva den kan tilføre kinesisk melkeindustri.

Tekst og foto:
Knut Ingolf Dragset

Leder teknisk salgsstøtte/Regional Sales Manager APAC i Geno Global

Det ble tid til litt sightseeing i Oslo, her utenfor slottet. At noen skal være født til å lede landet møtes med undring. Dette er et system som ble forlatt i Kina med den siste Keiseren. Det hjelper litt å forklare at Kongen ikke har reell makt.

Foto: Yan Wang

Rød melk fra røde kyr

Her diskuteres kvaliteten på siloen hos Timpelen ku sammen med Inga Skretting og Lars Byberg. De færreste av gårdsbrukene i Kina dyrker eget fôr. Det meste kjøpes inn, mye fra andre steder i Kina, men også fra Sør-Amerika og USA. Lang frakt gjør at energitette fôrmidler som mais-silo er økonomisk gunstig. I forhold til i Norge er det mye lett fordøyelig karbohydrat og lite protein og fiber i fôrseddelen i Kina.

Mr. Lin Yongyu er visepresident i New Hope Dairy og styreleder for New Hope Farming. Han er svært interessert i alle aspekter ved melkeproduksjon og tar fortløpende notater på mobiltelefonen. Kort tid etter besøket presenterer han en detaljert og nøyaktig rapport som han deler med reisefølget og resten av styret i New Hope Farming.

Avlsforsker i Geno Bjørg Heringstad ga en innføring i våre to nyeste forskningsprosjekt med fôreffektivitet og utslipp av metangass. På Kjos gård, fikk de også se utstyret som brukes i praksis. Bærekraft og utslipp av klimagasser er også relevante tema i Kina og en av grunnene til at NRF genetikk er av interesse.

Selv om størrelsen på brukene er svært forskjellig mellom Kina og Norge, er det alltid interessante detaljer å plukke opp. Her er det fanghekken på Kjos gård som vekker interesse.

På besøk i den kinesiske ambassaden. Den kinesiske handelsattaché vil gjerne bidra til eksport av NRF- genetikk til Kina.

Foto: Privat

Butterfly Spring Farm i Dali i provinsen Yunnan sørvest i Kina startet med NRF i 2022. Denne gården har ca. 3500 dyr. De første kalvene ble født i oktober, samme år. Dette er krysningsdyr med Holstein. Kvigene er nå klare for inseminering og vil begynne å melke i 2024. New Hope ønsket å bruke NRF-genetikk for å forbedre fruktbarhet og helse samt få bedre holdbarhet og fôreffektivitet.

Rødt er lykkefarge i Kina og rød melk, eller melk fra røde kyr, skal markedsføres som egen merkevare, assosiert med sunn nordisk livsstil med fysisk aktivitet og rent miljø. Markedssegmentet som New Hope sikter seg inn mot er den voksende kinesiske middelklassen som har stadig bedre råd.

Spesialprodukter som Rød Melk eller A2/A2-melk er dyrere enn vin. Det er vanlig å ta med en flaske fersk melk når man er invitert på middag hos venner eller som gave i forbindelse med feiring av kinesisk nyttår. Det er liten tradisjon for melkeprodukter som ost og smør i Kina. Mesteparten av melka omsettes som såkalt UHT-melk, eller ultra-pasteurisert melk, da det er problematisk med sammenhengende kjølekjede helt ut til konsument. Surmelksprodukter som yoghurt blir stadig mere populært.

Avlsopplegget imponerte

Den kinesiske delegasjonen ble imponert over Genos avlsopplegget, slik det ble presentert av Håvard Melbo Tajet. Et par momenter ble spesielt trukket fram. Høy seleksjonsintensiteten og stor nøyaktighet i innsamling av data via meieri, slakteri og Kukontrollen gjør at vi har en rask genetisk fremgang sammenlignet med langt større avlsselskap. Med 98 prosent av gårdsbrukene i Norge som medlemmer i Kukontrollen gjør det at vi har ca. 200 000 kyr i vår avlspool. Vi har klart å balansere høy seleksjonsintensitet med lav grad av innavl og har avlet for bedre ytelse uten at det har gått utover fruktbarhet. Dette bygger tillit til vårt avlsopplegg. Salg av genetikk er en lovnad om resultater som ligger 5 til 10 år fram i tid og må bygges på tillit.

Genetikken konkurransedyktig også på ytelse

Joshua Hoffmann i Geno Global viste ferske data fra gårder i USA der ren NRF, krysningsdyr og Holstein er sammenlignes under like driftsvilkår. Resultatet sier at vår genetikk er konkurransedyktig også under stordriftsbetingelser, ikke bare på fruktbarhet og helse, men også på ytelse. Dette vakte spesiell interesse hos den kinesiske delegasjonen, som naturlig nok er mest opptatt av ytelse. Enkel håndtering, fôreffektivitet, gode jur, livskraftige kalver, lang varighet og lavt klima-avtrykk er også egenskaper som den kinesiske delegasjonen la vekt på.

Interessant marked for NRF

Med sine 6 millioner melkekyr og vekst i melkeproduksjonen er Kina et av våre mest interessante markeder. Det er utfordringer med forskjeller i språk og kultur. Vi ser at vår genetikk har noe å tilføre det kinesiske markedet, og det er motiverende at innovative selskap som New Hope ønsker å bruke vår genetikk på sine gårder.





















New Hope

New Hope driver næring innen fire virksomheter:

  1. Mat og moderne landbruk

  2. Melk og diverse forbruksvarer

  3. Eiendom og infrastruktur

  4. Kjemisk industri

70 000 ansatte i mere enn 600 datterselskaper i Kina.

135 000 ansatte i 30 land internasjonalt.

Omsetning på 210 milliarder Yuan (316 milliarder NOK).

New Hope gruppen er Kinas 12. største melkeprodusent, med ca. 50 000 dyr i eget eierskap. Gruppens meierier mottar melk fra egne gårder og frittstående kontraktbesetninger og produserer merkevarer som distribueres til forbrukerne via deres egen dagligvarekjede.