Avl

Kvigevurdering – husk å registrere

Vi er fremdeles avhengige av at bonden selv vurderer lynne, utmjølkingshastighet og lekkasje på førstegangskalverne. Dersom vi ikke får inn nok data på egenskapene vil dette også påvirke avlsfremgangen, og det kan bidra til at sikkerheten på avlsverdien for disse egenskapene blir dårligere.

Karoline A. Bakke

Avlsforsker i Geno

Resultater fra kvigevurderingen registrerer du på Min side i Kukontrollen under «Registrere og endre data» – «Hendelser» – «Kvigevurdering» (Figur 1).

Figur 1. Du må fremdeles registrere kvigevurdering av første laktasjonskyr selv i Kukontrollen (Tine medlem sine sider). Under nedtrekksmenyen "Hendelser" finner du Kvigevurdering.

Førstelaktasjonskyr

Førstelaktasjonskyr skal kvigevurderes èn gang i løpet av perioden 30–120 dager etter kalving. Skalaen er tredelt, og i nedtrekksmenyen kan du velge hvilken klasse du vurderer det aktuelle dyret i (Figur 2).

Figur 2. Du legger inn opprinnelsesnummer, individnummer og dato for kvigevurderingen. For hver av de tre egenskapene klikker du på nedtrekksmenyen og plasserer kua i den riktige kategorien. Dette skal gjøres når kua er mellom 30 -120 dager ut i første laktasjon.

Utmjølkingshastighet

Utmjølkingshastighet må fremdeles registreres på «gamle-måten» selv om du har melkerobot. Inntil dataoverføringen på utmjølkingshastighet fra Tine / Mimiro / NCDX er på plass, er Geno fremdeles avhengig av at du scorer kua som rask, middels eller sein. Dersom dette ikke blir registrert vil vi ikke oppnå ønsket avlsfremgang på utmjølkingshastighet og lekkasje.