Intervjuer/Reportasjer

Verdens beste ost er norsk

Ikke nok med det. Den er trøndersk. Laget på landets første autoriserte gårdsysteri. Gården ligger på Inderøy i Trøndelag. Og, ja … Vi må kanskje nevne at mjølka kommer fra NRF!

Tekst og foto:
Oda Christensen

Leder for markedsføring og kommunikasjon i Geno

oda.christensen@geno.no

Det er et perfekt samarbeid mellom Ole Morten og Maren Gangstad, mellom mjølkeproduksjon og ysteri.

Den tida hvor noen påsto at norsk ost verken var god eller særlig smakfull er for lengst forbi. Norske oster er mer enn den vanlige hverdags-goudaen som er å finne i de de aller fleste kjøleskap landet rundt. Ikke for at man skal kimse av en god gulost. Den er også laget på verdens beste mjølk, fra verdens beste kyr. Og la den få noen måneders modning, vil du oppleve magi, ostemagi.

Osteeventyr på Inderøy

Øvre Gangstad ligger idyllisk til på Inderøy i Trøndelag.

Men nå tilbake til den ostemagien saken dreier seg om. Det eventyret som startet da Astrid Aasen på Øvre Gangstad gård på Inderøy oppdaget at hun ikke kunne jobbe i fjøset lengre. Hun var allergisk mot ku! For en mjølkeprodusent var det lite praktisk. For dem som har møtt Astrid, kom det ikke som en overraskelse at hun raskt så andre muligheter. Og hellet tok henne inn mot ostens verden.

11 oster av 400 tonn melk

Ole Morten Gangstad har investert i et nytt fjøs, og går fra 41 mjølkekyr til 70.

Det startet med en salatost, og har altså etter 25 år blitt litt av et eventyr. Nå produseres det 11 oster av 400 tonn mjølk – hvor 300 tonn er fra egen besetning. Med splitter nytt fjøs, og fra 41 mjølkekyr til 70 har mjølkeprodusent Ole Morten en klar plan. For nå er det Ole Morten som driver mjølkeproduksjonen mens kona Maren er daglig leder i ysteriet. Hele 12 årsverk skaper bedriftene.

Ole Morten og Maren er litt av et team. De er også helt klare på hva som gir verdens beste ost; det er selvsagt den gode mjølka, sammen med det gode håndverket!

VM i ost

Verdens beste ost er fra Gangstad Gårdsysteri på Indrøy!

300 norske. Konkurransen er slik at man har fem nivåer. Du har det nivået som ikke blir premiert … Og så er neste nivå de som får bronsemedaljer, så sølvmedaljer og så gull. Og til sist er det 16 oster som blir vurdert til den gjeveste prisen; Verdens beste ost! 157 medaljer totalt gikk til Norge!

Vi spiser mer og mer ost

Om vi drikker mindre melk, så spiser vi desto mer ost. Vi nordmenn elsker ost, og ifølge Opplysningskontoret for Melk har vi aldri spist mer ost. I snitt spiser hver nordmann 19 kilo ost i året! Og tallet er økende.