Avl

Sammenligning av Holstein, Jersey og NRF

Vi får stadig gode tilbakemeldinger om hvordan NRF presterer ute hos kunder i andre land, men hvordan resultatene er sammenligna med andre raser under norske forhold har vi ikke hatt så god dokumentasjon på tidligere.

Håvard Melbo Tajet

Leder for forskning utvikling og implementering i Geno

Bilde 1, 2 og 3: For å få best mulig grunnlag for å kunne sammenligne det genetiske potensialet til rasene, ble det valgt ut besetninger som har minimum 20 prosent NRF og samtidig minimum 20 prosent av andre raser i besetningen.

Mange produsenter har valgt én rase i sin besetning, og når vi sammenligner rå gjennomsnittsresultater blir dette en kombinasjon av besetningsmiljø og genetikk. For å få best mulig grunnlag for å kunne sammenligne det genetiske potensialet til rasene, har vi valgt ut besetninger som har minimum 20 prosent NRF, men også mer enn 20 prosent av andre raser i besetningen. Vi har kjørt en enkel statistisk modell der vi korrigerer for besetningseffekt og laktasjonsnummer og får ut resultater for rase for hvert år. Resultatene er presentert som forskjellen mellom den aktuelle rasen og NRF innen hvert år. I denne artikkelen presenterer vi resultater for et utvalg av egenskaper.

Kg protein

For kg protein produserte Holstein 24 kg mer enn NRF i 2010 (figur 1). Men vi ser at forspranget til Holstein har falt med nær 400 gram per år fram til 2022. For Jersey var produksjonen av protein 14 kg lavere enn NRF i 2010. Denne forskjellen har økt med over 1,2 kg per år og er nå ca. 30 kg. Disse resultatene stemmer godt overens med beregninger fra USA (Gary Rogers, 2023) som viser at NRF har litt høgere avlsframgang enn amerikansk Holstein og betydelig høgere framgang enn amerikansk Jersey for protein målt i pund.

«NRF styrker konkurranseevna på produksjon»

Kg fett

For kg fett produserte Holstein 30 kg mer enn NRF i 2010 (figur 2). Men vi ser at forspranget til Holstein har falt med nær 500 gram per år fram til 2022. For Jersey var produksjonen av protein på det meste 30 kg høgere enn NRF (2012-2014). Denne forskjellen har falt med over 1,5 kg per år og vi kan per i dag ikke lenger si at Jersey har høyere fettproduksjon.

Figur 1: Trendlinje for forskjell i kg protein, 305 dager, mellom rasene Holstein, Jersey og NRF, der NRF-verdiene er satt til null.

Figur 2: Trendlinje for forskjell i kg fett, 305 dager, mellom rasene Holstein, Jersey og NRF, der NRF-verdiene er satt til null.

Celletall

For celletall hadde Holstein et celletallsnivå som lå rundt 10 000 høgere enn NRF i 2013 (figur 3). Denne forskjellen er redusert slik at Holstein og NRF nå ligger på samme nivå. For Jersey har resultatene variert og det er ingen tydelig retning for utviklingen, men for hele perioden samla sett ligger Jersey 20 000 over NRF i celletall. Til tross for at vi ikke finner noen forskjell mellom Holstein og NRF i celletall her, har både Holstein og Jersey utrangering med jurhelse som årsak på mellom 20 og 30 prosent. NRF har hatt en jevn nedgang fra 20 til 18 prosent.

Figur 3: Trendlinje for forskjell i celletall mellom rasene Holstein, Jersey og NRF, der NRF-verdiene er satt til null.

Holdbarhet

Når det gjelder holdbarhet ble Holstein utrangert omkring 200 dager før NRF i 2010. Holstein har hatt en positiv utvikling og ligger nå på mellom 50 og 100 dager tidligere utrangering enn NRF. For Jersey har resultatene variert, men for hele perioden ligger gjennomsnittet for 30-40 dager lavere enn NRF.

Figur 4: Trendlinje for forskjell i holdbarhet mellom rasene Holstein, Jersey og NRF, der NRF-verdiene er satt til null.

NRF styrker konkurranseevnen

Det viktigste funnene fra dette arbeidet er at NRF styrker konkurranseevna på produksjon, både når det gjelder fett og protein. NRF er fortsatt sterk på jurhelse sjøl om forspranget ikke var så tydelig som forventa og holdbarheten er bedre enn Holstein og Jersey.