Forskjellig

Tine

Redigert av
Unni P. Christensen

Inga og Lars vant Tine dyrevelferdspris 2023

Inga Skretting Timpelen og Lars Byberg Timpelen sammen med jurymedlem Camilla Kielland, NMBU (venstre) og juryleder Stine Grønmo Kischel, TINE (høyre).

-En skal ha lyst til å være ku i sitt eget fjøs, sier årets prisvinnere Inga Skretting Timpelen og Lars Byberg Timpelen fra Klepp i Sola kommune.

I juryens uttalelse om årets vinnere heter det: - For Lars og Inga handler dyrevelferd om å tilpasse drifta mest mulig til dyras naturlige behov og atferd, og de mener at kunnskap er avgjørende for å vite hva god dyrevelferd er. De stiller høye krav til seg sjøl og ser stadig ting å forbedre i drifta, og de bruker tid på å holde seg oppdatert. Ut fra en ren bedriftsøkonomisk tankegang er de helt tydelige på at god dyrevelferd lønner seg.

- Jeg er imponert over det gode og kunnskapsbaserte arbeidet med dyrevelferd som gjenspeiler seg i svært gode produksjonsresultater i denne buskapen. God dyrevelferd er viktig for dyra, det er viktig for bonden, for TINE, og sist, men ikke minst er det viktig for kundene våre og for omverden. Jeg er veldig glad for å kunne dele ut denne prisen til Inga og Lars, sier styreleder i TINE, Marit Haugen.

Tine grovfôrprogram 2024

Optimalt grovfôr er kjernen i en vellykket husdyrproduksjon og vi er nå i gang med påmeldingen til TINE Grovfôrprogram 2024. Det er vårt skreddersydde program for hvordan du optimaliserer din grovfôrproduksjon for å oppnå sunnere dyr, økt bærekraft og bedre økonomiske resultater.

Programmet startet i 2022, og har nå over 500 deltagere. Utfordrende og uforutsigbar økonomi gjør det viktigere enn noen gang å ha en effektiv grovfôrproduksjon og god plan for fôring gjennom høst og vinter. Det handler blant annet om hvordan grovfôret verdsettes og hvordan antall slåtter og høstetidspunkt optimaliseres i lys av ønsket avling og kvalitet. I TINE Grovfôrprogram tar TINE Rådgiving i bruk i all tilgjengelig kunnskap og ny teknologi for å styrke bondens økonomi og samtidig øke norsk fôrandel. Tjenesten tilbys over hele landet og det er utvalgte rådgivere i hvert distrikt som leverer tjenesten.

Mål for deltagerne i TINEs grovfôrprogram

  • Oppnå grovfôrkvalitet og mengde ut fra ønska resultat i husdyrproduksjonen

  • Rangere skiftene etter potensiale for vekst og høsterekkefølge

  • Få høy utnyttelse av gjødselressurser med tilpasset gjødsling underveis

  • Ha en plan for høstetidspunkt ved hjelp av varmesum og prognoser

  • Planlagt bruk av grovfôret basert på økt omfang av fôranalyser

  • Disponere fôret for høyest mulig økonomisk utbytte

  • Evaluere sesongen og lage en bestillingsliste på gjødsel og kalk

  • Vurdere andre vekster og skiftetiltak

Nyheter i 2024

  • Vurdering av ulike grasarter til din grovfôrproduksjon (tilpassing av grasarter til din produksjon)

  • Grupperådgiving med sammenligning av ulike resultatmål i grovfôrproduksjonen etter vekstsesongen

Oppfølging gjennom hele sesongen

Den store fordelen med å delta i programmet er at du får en helhet på prosessen, og løpende oppfølging gjennom hele sesongen. Rådgiveren følger deg via planlegging, produksjon og disponering av grovfôret.

Hvilke mål bør du sette deg for din grovfôrproduksjon, og hvordan skal du planlegge og jobbe underveis i sesongen for å få den beste og mest effektive leveransen til dine dyr? Dette inngår i den den planen og målene som du og rådgiveren utarbeider sammen for din drift.

Programmet tar utgangspunkt i at dyra i fjøset er «bestillere» av fôr i riktig mengde og kvalitet, og hvor hele produksjonskjeden optimaliseres bakover til jordet og fôrproduksjonen. Å optimalisere hele produksjonskjeden fra fjøset til enga er viktig for å styrke økonomien og for å unngå suboptimale løsninger.

TINE grovfôrprogram inneholder:

12 timer individuell grovfôrrådgiving inkl. rådgiverforberedelse 4 nasjonale digitale fagmøter med landets fremste fagfolk 4 lokale nettverksmøter med din programrådgiver Eana Skifte og 16 QR-koder/grovfôrprøver fra TINE

Påmelding

Du kan melde deg på grovfôrprogrammet via våre nettsider eller ved å kontakte TINE Medlemssenter. Du kan også ta kontakt med din rådgiver. Kampanjepris ved påmelding innen nyttår (se tabell under).

Priser TINE Grovfôrprogram

Veiledende pris

Kampanjepris

12 timer individuell rådgiving

11 400 kr

9 900 kr

16 QR-koder/Grovfôrprøver

2 400 kr

1 000 kr

Lokale og nasjonale fagmøter

450 kr pr time * møtetid

Gratis

Eeana Skifte

2 000 kr

2 000 kr (ingen rabatt)

Total pris

19 400 kr

12 900 kr