Avl

To populære eliteokser

Hans Storlien

Leder kunde- og medlemstjenester i Geno

Hvorfor har vi valgt å presentere disse to?

Vi starter denne gangen en presentasjon av noen eliteokser som vil få betydning nå fram mot jul og på etterjulsvinteren. Denne gangen presenterer vi to okser som vi ser dukker opp jevnt og trutt i mange avlsplaner o6mkring i fjøsa. Så er spørsmålet hvorfor er disse to oksene såpass populære?

12289 NR Piggberget

Den første vi ønsker å presentere er 12289 NR Piggberget. Denne oksen var ført tiltenkt det globale markedet, men etter avlsmålsjusteringen som ble gjort våren 2023 styrket denne oksen seg så at den ble aktuell for det norske markedet. Med den flotte profilen var det veldig bra.

Foto: Turi Nordengen

Slekt og geografi

Oksen er en jærbu født hos Ståle Fjermestad på Kvernaland. Oksen er sønn av 24037 VR Vimo og med 11817 Hustad som morfar. Mor til oksen 995 hadde fire kalvinger, men fikk fem kalver – ei skikkelig fruktbar ku som hadde kalvingsintervall under 12 måneder på alle kalvingene sine. Hvis vi ser på likheten mellom far og sønn finner vi igjen veldig mange likheter. Der far og sønn skiller seg mest er på mjølk på døtrene og de har i tillegg høyere utmjølkingshastighet. Ellers har Piggberget beholdt alle de positive sidene fra far og i tillegg fått gode gener fra morssiden.

Egenskaper

Piggberget har veldig høye verdier for fett og protein. Døtrene er veldig raske å mjølke, de har godt lynne. Avlsverdien på jur er på hele 137 – super bra på alle egenskaper med unntak av svakhet på jurbalanse. Med en såpass jevn og god profil og med et gunstig slektskap er dette en kandidat som kommer fram i mange kombinasjoner. Med denne bakgrunnen er det også produsert kjønnsseparert sæd (REDX) av denne oksen. Det anbefales derfor å benytte seg av denne karen.

12325 NR Frislid ET

Den andre oksen som er blant de mest populære nå er 12325 NR Frislid ET. Denne oksen er en sogning fra Nordfjordeid som er født hos Frislid Aasebø Samdrift Da.

Foto: Turi Nordengen

Slekt og geografi

Oksen er et resultat av embryo, og faren her er 12071 Ydse og morfaren er 11876 Alm. Mora 875 Anisa har fått tre kalver og venter sin fjerde i mai. 875 Anisa ble kjøpt tilbake av oppdretter etter endt embryoproduksjon og står fortsatt hos oppdretter Skagen Landbruk i Valnesfjord i Nordland.

Egenskaper

Frislid har veldig lik profil med sin far - litt sterkere på lekkasje og jur er hovedforskjellene mellom far og sønn. Oksen er jevnt god på alle mjølkeegenskaper, sterk på kalvinger, ekstremt godt jur på døtrene og gode bein. Veldig artig at oksen har utjevnet svakheten med jurbalanse fra sin morfar 11876 Alm som hadde 68 i avlsverdi på denne egenskapen. Frislid har 110 i jurbalanse. Oksen har også produsert kjønnsseparert sæd (REDX).

Begge oksene har en typisk profil for å passe på mange kyr, og de er gode på egenskaper som mange ønsker fokus på. Så her er det bare å glede seg, NR Piggberget og NR Frislid-ET vil bi fedre til mange gode kyr i framtida