Leder

Gi gass hvis du kan

Rasmus Lang- Ree

Ansvarlig redaktør

Fra nyttår økte forholdstallet til 1,02, men bare vel ei uke ut i det nye året melder Norsk Melkeråvare at det vil bli nødvendig med tollnedsettelser og import av melkepulver. Bortsett fra pandemiåret 2020 er dette helt ekstraordinært, og det får vi håpe det fortsetter å være.

En vanskelig sommer med både tørke og flom resulterte i til dels dårlige avlinger og variabel kvalitet på grovfôret. Dette forklarer svakere kvotefylling fram mot årsskiftet, og det er det samme grovfôret som må fôres neste halvåret. Selv om utgangspunktet kunne vært bedre er må vi gjøre alt vi kan for å øke melkeproduksjonen på kort sikt. Da er det økte kraftfôrmengder som er den mest aktuelle strategien for de fleste.

Beregningene Harald Volden og Johnny Fjukstad legger fram i en artikkel på side 28 viser at dette med noen forutsetninger vil gi god økonomi. Punkt en er at en må vite kvaliteten på grovfôret en har, siden dette er avgjørende for hvor høyt en kan gå i kraftfôr. Desto bedre kvalitet på grovfôret, desto bedre er responsen på mer kraftfôr. Det er også innenfor de 150 første dagene i laktasjonen at responsen vil være regningsskapende.

I artikkelen anbefales det å øke kraftfôret og følge med på responsen i 4-5 dager. Responsen må være på minst 1 kg melk pr. kg kraftfôr for at det skal svare seg. Beregningene hans viser et gjennomsnitt i Melk – Fôr på 2,78 kr/liter for ulike avdråttsnivåer. De som har billigere grovfôr enn forutsatt i beregningene eller bedre kvalitet vil komme bedre ut.

Muligheten til å produsere mere melk burde vært en gladnyhet. Det er derfor litt overraskende å registrere en del nesten negative tilbakemeldinger fra produsenter. Misnøye med økonomi og melkepris må ikke skygge for det faktum at det for de aller fleste vil være mulig å produsere noe mer melk og tjene penger på det.

All erfaring viser at nye importluker som åpnes er svært vanskelig å lukke igjen. Derfor vil det for fellesskapet være svært viktig om en vellykket dugnad gir nok produksjonsøkning til at den ekstraordinære melkeimporten kan unngås eller i alle fall bli mindre enn de 15 millioner liter som er forespeilet.

«gjennomsnitt i Melk – Fôr på 2,78 kr/liter»

Utfordringen med mangel på melkefett ble tatt på strak arm. Melkeprodusentene har økt fettinnholdet i melka og dekket opp industriens behov. Nå er det volumet som må opp og som med fettet er det fôringa som er det viktigste verktøyet. Slike justeringer i produksjonen tror vi det er lurt å innstille seg på at blir vanligere, og det er de produsentene som er raske til å hive seg rundt som vil høste gevinsten. Derfor er rådet: Har du muligheten så gi litt gass og bli med å tette importluka!

Foto: Rasmus Lang-Ree