Forskjellig

Q-bonden

Redigert av
Heidi Stenseng

Utmerkelser for god melkekvalitet

Vi viderefører tradisjonen fra tidligere år ved å dele ut priser for laveste bakterie- og celletall i våre tre lokale produsentlag som leverer melk til Q-meieriene Gausdal. Bak disse prestasjonene ligger det utallige timer med hardt arbeid, og ikke minst vitner det om stor lidenskap for faget og omsorg for dyrene. Det legger grunnlaget for at vi kan levere kvalitetsprodukter til den norske forbrukeren. Denne gangen var det flere nye navn på lista, noe vi synes er veldig artig å se. Gratulerer alle sammen!

Laveste bakterie- og celletall i de tre produsentlagene som leverer melk til Q-meieriene Gausdal.

Produsentlag nord

Produsentlag sør

Produsentlag Valdres

Laveste celletall

Per Arne Brækken (88')

Einar Hagen (83')

Audun Rogne (88')

Laveste bakterietall

Andgardsvollen ANS (5')

Anders Nerjordet (5')

Ragnhild Strand og Bård Finneberg (5')

Bildet til venstre: Vinner av laveste på bakterietall i Gausdal, Anders Nerjordet og Per Muriteigen.
Bildet til høyre: Vinnere av laveste celletall og bakterietall i Valdres, fra venstre Bård Finneberg, Per Muriteigen (rådgiver i Q) og Audun Rogne

Fagmøte storfeavl

I november arrangerte Q-meieriene og Semex et åpent fagmøte for avlsinteresserte melkeprodusenter. Møtet ble holdt på meieriet på Jæren, men ble streamet i tillegg så flere kunne delta i møtet. Temaet var storfeavl i din besetning, og råd for hvordan man kan «skreddersy» avlen og tilpasse besetningen etter ønskede egenskaper.

Drew Sloan, direktør for internasjonalt salg, fortalte om erfaring og resultater innen metanreduksjon. Dette er et spennende og aktuelt tema som er ganske nytt i Norge, og Semex tilbyr nå flere okser med indekser for metanproduksjon. I tillegg holdt Harry Schuilling, operational manager i Semex Holland et innlegg om immunitet + genetikk og fordelene ved å avle kontinuerlig på helse og holdbarhet i egen besetning over tid. Det ble vist til forsøk i flere land, med imponerende resultat på melk, tørrstoff og helse. Spesielt reduksjon i tilfeller av mastitt og ketose viser at man kan gjøre flere tiltak for å bedre helsen hos melkekyr.