HELSE/FRUKTBARHET/DYREVELFERD

Kusignaler

Spytter kua ut ørten?

Av og til kan en finne gulpeboller og halvtygd drøv i båsene og eller på fôrbrettet. Det er et tegn på for mye lettløselig stivelse i fôrrasjonen eller at kua feller tenner.

Tekst og foto:
Ola Stene

Fagleder storfe Felleskjøpet Rogaland Agder

ola.stene@fkra.no

Kua på bildet har nettopp felt tenner og da er spyttproduksjonen nedsatt en periode. Problemet med gulping pleier da å løse seg selv i løpet av noen dager.

Hvis en finner gulpeboller i båsen er årsaken at muskelsammentrekningene i vomma er kraftigere enn normalt. Disse muskelsammentrekningene kalles også vomkontraksjoner. Det er glatt muskulatur på innsida av vomveggen som trekker seg sammen med ca. 45 sekunders mellomrom. Hensikten er å blande fôrmassen i vomma og starte gulperefleksen som gjør at en ny ørt/drøv sendes opp i munnhulen og tygges en gang til.

Årsaken

Årsaken til at disse muskelsammentrekningene av og til blir kraftigere enn normalt, og sender drøvballen ut i båsen, er at vomma er sur. Fôrrasjoner med mye lettløselig stivelse eller lite fiber senker pH i vomma. Vommikrobene danner propionsyre når de bryter ned stivelse. Høy andel lettløselig stivelse i vomma gir derfor høy produksjon av propionsyre, og vommiljøet blir surere. Propionsyra kan virke forsterkende på vomkontraksjonene. Høy andel lettløselig stivelse kan gi for sterke vomkontraksjoner og drøv gulpes opp i båsen eller på fôrbrettet. Ei ku eter mye grovfôr så det blir fort mange gulpeboller på fôrbrettet, uten at det nødvendigvis betyr at hele besetningen står med sur vom.

Spytt virker som buffer

Ei ku produserer opptil 250 liter spytt i døgnet. Spyttet er basisk og virker som buffer i vommiljøet. Drøvtygging er viktig for mengden spytt som blir produsert og som igjen er viktig for riktig pH i vomma. Kyr med dårlig grovfôropptak og høye kraftfôrmengder er mest utsatt for sur vom. Tannfelling er også en vanlig årsak til at drøv gulpes opp. Dette skjer helst hos førstegangskalvere, men kan også forekomme på eldre kyr. Ved tannfelling er spyttproduksjonen nedsatt en periode, men problemet løser seg naturlig i løpet av noen dager. Kua på bildet har nettopp felt tenner.

Tiltak når mange dyr er rammet

Hvis det er mange kyr i besetningen som gulper opp halvtygde drøvboller vil det være hensiktsmessig å bytte kraftfôrsort. Velg da en kraftfôrsort med høyere andel vombestandig stivelse. Disse kraftfôrsortene er gjerne litt dyrere, men vil til gjengjeld gi et bedre vommiljø og en høyere fôrutnyttelse. Mange kraftfôrtildelinger i døgnet er også et godt tiltak mot sur vom. En bør unngå å gi mer enn tre kg kraftfôr per tildeling. Det beste tiltaket er uansett godt grovfôr. Energirikt grovfôr med nok fiber og god smakelighet gir høyt grovfôropptak og god spyttproduksjon. God fortørking og lite gjæringsprodukter bidrar til å øke grovfôropptaket.

Tiltak når problemet gjelder få dyr

Hvis problemet med gulpeboller gjelder ei eller noen få kyr kan dette løses ved å gi kua mindre kraftfôr noen dager. Sørg for at kua får i seg nok grovfôr. Gjerne strukturrikt høy hvis en har tilgang på det. Det vil sørge for økning i spyttproduksjonen og bedre vommiljø. Trapp forsiktig opp med kraftfôret igjen, ca. 0,25 kg per dag. Det finnes også produkter i handelen som kan strøs på grovfôret eller blandes i fullfôr og som har til hensikt å gi høyere pH i vomma.