Forskjellig

Tine

Redigert av
Unni P. Christensen

Ønsker mer melk i vinter

Markedsituasjonen for kumelk har endret seg. Det er behov for mer melk i vinter, samtidig som fettsituasjonen er god. Derfor gjør TINE endringer i betaling for fett, sesongvariasjon for basispris og prissoner.

Mindre sesongtrekk i januar og februar

Markedet etterspør mer melk. TINEs lagerbeholdninger er lave og det haster med å få opp produksjonen. – Vi ønsker å sende et tydelig signal om å holde produksjonen høy gjennom vinteren. Ett av tiltakene er å justere i sesongbetalingen. Tidligere har vi hatt et trekk i basisprisen på 20 øre i januar og februar. Dette trekket blir nå fjernet for å styrke lønnsomheten i vinterproduksjonen, sier Johnny Ødegård, leder for Norsk melkeråvare.

Ny differensiering fra og med 1.1.2024

Tabellen viser variasjonen i basispris og i prissonene Landet og Fjord og fjell, enkeltvis for kumelk. Tall i tabellen er kr. per liter. Sesongvariasjonen skal balansere opp trekk med tillegg i løpet av året.

Hvorfor er det ulikt melkepris igjennom året?

Som de fleste vet, er melkeinngangen ujevnt fordelt gjennom året. Dette skaper ekstra kostnader og kapasitetsutfordringer for meieriene. TINE som markedsregulator mottar kompensasjon for reguleringskapasitet, -transport og -lagring, men kompensasjonen dekker ikke fullt ut virkelige kostnader. Dessuten finansieres kompensasjonen med omsetningsavgift, slik at kostnader ved skjev melkekurve belaster både melkeprodusentene gjennom omsetningsavgifta og ekstra kostnader i industrileddet.

–Det vil fortsatt være viktig å få opp produksjonen på sommeren, men nå har vi altså et akutt behov for å få inn litt mer melk i vinter, sier Ødegård.

Fettbeholdningen er god

–Gjennom flere år har melkeprodusentene jobbet godt med å øke fettinnholdet i kumelka, samtidig som TINE har redusert fettinnholdet i enkelte produkter. Nå har vi en god lagersituasjon for smør. Derfor er det naturlig å justere ett lite knepp ned på fettbetalinga for å sikre en god balanse når kvotene øker, sier Ødegård.

Fettbetalinga justeres ned fra 9 til 8 øre pr. tidels prosent og liter fra 1.1.2024. Proteinbetalinga holdes uendret. For de fleste vil det fortsatt være lønnsomt å holde jobbe for en høy fettprosent.

Når betalingen for fett reduseres, øker basispris tilsvarende. Det blir altså en noe sterke stimulans mot volum.

Tabell basispris

Maned

Basispris variasjon kumelk

Prissone Fjord/Fjell

Prissone Landet

Januar

0,00

-0,32

-0,27

Februar

0,00

-0,32

-0,27

Mars

-0,10

-0,32

-0,27

April

-0,10

-0,35

-0,27

Mai

-0,10

-0,35

-0,15

Juni

0,00

0,84

0,45

Juli

0,10

0,84

0,45

August

0,10

0,99

0,56

September

0,10

0,99

0,56

Oktober

0,05

-0,37

-0,25

November

0,00

-0,37

-0,25

Desember

-0,05

-0,37

-0,25

Tine utvider bærekraftstillegget

Tillegget for bærekraftstiltak vil fra sommeren 2024 utvides for alle som dokumenterer beiteperiode, og som gjennomfører ett eller flere dyrevelferdstiltak utover krav i lov og forskrift. Gjennom tillegget som ble innført i 2023 har vi fått viktig dokumentasjon på klima og dyrevelferd, og nå tar vi dette arbeidet et skritt videre, sier styreleder Marit Haugen.

Fra 1. juli 2024 vil dokumentasjon av beiteperiode og gjennomføring av ett eller flere dyrevelferdstiltak utover krav i lov og forskrift gi et tillegg i melkeprisen på 2 øre pr. liter. Tillegget utvides fra 2 øre per liter til totalt 4 øre per liter fra og med 01.07.2024, der oppfylling av 2/4 krav gir 2 øre tillegg og oppfylling av 4/4 krav gir 4 øre tillegg.

– Vi er avhengige av å jobbe kontinuerlig med bærekraft, og en viktig del av dette er å dokumentere de tiltakene som gjøres på gården. Dette er også med på å synliggjøre den viktige innsatsen TINE-produsentene bidrar med i bærekraftsarbeidet, sier Haugen.

Omfordeling av betaling for rå melk

Som for bærekraftstillegget som ble innført 1.1.2023 finansieres også denne utvidelsen av råvareprisen, ved en omfordeling av betaling for rå melk.

Bakgrunn

TINE bærekraftstillegg ble innført fra 1. januar 2023, og er på 2 øre per liter melk for dokumentasjon på dyrevelferd og klimagassutslipp. Per november 2023 var det henholdsvis 80 prosent og 86 prosent av medlemmene som oppfyller disse kravene.

Dokumentasjonsbehov av nye tillegg

Ekstra dyrevelferdstiltak er allerede godt dokumentert gjennom Dyrevelferdsprogrammet for storfe (DVP), og krever ingen særskilt registrering. Beiteperiode kan allerede nå registreres i Eana 360. Det er ingen krav til beiteperiodens lengde, kun registrering av beiteslipp og innsett.

Dokumentasjonen må være på plass fra 1.7.2024 for å utløse tillegget som da blir beregnet fra og med juli, og kommer til utbetaling første gang via avregningen for juli, som utbetales tidlig i august 2024.