Avl

To populære eliteokser

Hans Storlien

Leder kunde- og medlemstjenester i Geno

Hvorfor har vi valgt å presentere disse to?

Vi fortsetter presentasjonen av noen eliteokser som vil få betydning iblant for oksevalgene som kommer opp i Geno avlsplan framover. Denne gangen presenteres to okser som er blant toppene blant eliteoksene som ble presentert som nye fra desember.

12326 NR midtheim-P

Oksen er som det ligger i navnet kollet og man skal lete lenge etter okser med så jevn og god profil som denne oksen har. Oksen er kun tiltenkt det norske markedet, og vil etter planen gå som eliteokse fram til juni.

12326 NR Midtheim-P.

Foto: Turi Nordengen

1501 som er mor til 12326 NR Midtheim-P.

Foto: Privat

Slekt og geografi

Oksen er født på Aukra hos Knut Røsøvåg jr. Oksen er sønn av 12147 Skjelja og morfar er 11975 Reinaamo . Mor til oksen er 1501 som har hatt to kalvinger, og venter sin tredje kalv i januar med supert kalvingsintervall. Hun har en avlsverdi på 24. Knut beskriver kua som ei bestemt, men usynlig ku som bare fungerer. Hun er skikkelig produktiv, og har veldig gode klauver. 1501 er ei slik ku jeg ønsker meg flere av.

Egenskaper

Hvis vi ser på hvordan kombinasjonene har passet sammen er det spesielt egenskapene proteinprosent, lynne, hastighet, klauvhelse og speneplassering som har forbedret seg i kombinasjonen på avkom. Denne oksen er et veldig godt eksempel på at avlsplanen fungerer, og det er moro å se hvordan svakheter blir rettet opp gjennom generasjonene og til slutt lager et nærmest perfekt individ, 12326 NR Midtheim-P.

Midtheim har total avlsverdi på 43. Døtrene etter Midheim vil mjølke godt, de vil ha lette kalvinger og eksteriørmessig bør de bli gode fotomodeller, med sine meget sterke verdier på både bein, klauver og jur. Det er spesielt jurfestene og spener som utpeker seg positivt på døtrenes jur. Profilen tilsier stor popularitet, og oksen har derfor produsert kjønnsseparert sæd (REDX). Oksen er ikke plukket ut for det globale markedet så oksen blir slaktet etter endt karriere i Norge.

Med to slike okser i utvalget er vi sikre på at disse vil bli flittig brukt, og forhåpentligvis øyner mange muligheten til å få gode kvigekalver gjennom bruk av kjønnsseparert sæd (REDX).

12328 NR vestre-P

Også denne oksen er kollet og er tiltenkt en internasjonal karriere.

12328 NR Vestre-P.

Foto: Turi Nordengen

888 som er mor 12328 NR Vestre-P.

Foto: Privat

Slekt og geografi

Denne oksen er en jærbu fra Varhaug og er født hos Skretting Ku DA. Faren er 12136 Hauen-PP og morfaren er en Viking Rød okse 24031 VR Fanof-P. Mora er 888 som har fått to kalver og venter sin tredje i mai. 888 har en total avlsverdi på 39 og er heterozygot kollet. Her kunne vi hatt tur med å få fram en homozygot kollet okse, men koblingen landet på en heterozygoti for kollet. Eier Tommy Skretting beskriver kua som ei usynlig ku, høgstilt slank ku med litt lange tjukke spener. Kalv nummer to fra denne kua, som er en kvigekalv etter 12201 NR Tornes-PP, er tatt inn til Øyer for videre embryoproduksjon.

Egenskaper

Koblingen mellom mor og far her er også veldig god og interessant. På melk scorer sønnen med 133 betydelig bedre enn både mor (avlsverdi 124) og far (avlsverdi 109). Kjøtt er svært svakt på mor (70), mens faren har 127 på kjøtt og dermed lander sønnen på 104. Veldig gode kombinasjoner er det også på hastighet, jurhelse, jur og speneplassering foran.

Vestre P har fantastisk gode verdier på mjølk, så her er det potensial for gode mjølkedøtre. De vil jevnt over være raske å melke og ha forholdsvis lite lekkasje. Lette vil de være å få drektige, og med solide verdier for eksteriør totalt vil det også her i framtida bli masse flotte kyr etter 12328 NR Vestre. Oksen har produsert kjønnsseparert sæd (REDX), og en internasjonal karriere venter oksen etter at den er ferdig i det norske markedet.