HELSE/FRUKTBARHET/DYREVELFERD

Nye muligheter med SenseHub

Det som opprinnelig var en ren aktivitetsmåler lanseres nå med melkeanalyser, celletallsmålinger og kalvehelseovervåking.

Rasmus Lang- Ree

Dan Christoffer Jansen er nordisk produktansvarlig for SenseHub i MSD Animal Health.

Foto: MSD Animal Health

SenseHub har en god stund overvåket drøvtygging i tillegg til aktivitet. Nå blir det mulig å følge med på mengde og innhold i melka, hvordan celletallet utvikler seg og tidlig fange opp kalver som er i ferd med å bli sjuke.

Mulig å abonnere

Dan Christoffer Jansen er nordisk produktansvarlig for SenseHub i MSD Animal Health. Han er veterinær med erfaring fra stordyrpraksis og kom i fjor fra vaksine- og medisinsiden i MSD Animal Health til teknologidelen – som OS ID nå er en del av. Han forteller at det fortsatt er Geno som skal stå for salget av Sense- Hub, mens MSD Animal Health har teknisk support. Nytt fra i år er at det er mulig å abonnere på SenseHub. Det betyr at en betaler en månedlig sum per transponder. Da er absolutt alt av hardware, software og support inkludert, men en må binde seg for en avtale på fem år. Interesserte kan ta kontakt med Geno for priser.

Melkeanalyser og integrasjon med Kukontrollen

En stor nyhet er at SenseHub kan utvides med en enhet for melkeanalyser (SenseHub Dairy In-Line MilkPlus Sensor). Enheten monteres på melkeslangen fra hvert melkeorgan i en melkegrav. Så langt er det ikke tilrettelagt for melkerobot. I tillegg til å registrere melkeytelsen analyserer enheten innholdet av fett, protein, laktose, blod og konduktivitet. Dan Christoffer forteller at løpende analyser av innholdet i melka vil være et viktig styringsverktøy for blant annet fôringen. Analysemetoden er pr. nå ikke godkjent av ICAR (internasjonal organisasjon som utarbeider globale standarder for husdyrdata). Dan Christoffer legger til at MSD Animal Health er i dialog med Mimiro med tanke på dataoverføring fra SenseHub til Kukontrollen (Eana 360).

Celletall

Flere robotleverandører tilbyr celletallsmålinger, og nå byr også SenseHub på denne muligheten med årets andre melkemonitore-ringsnyhet, nemlig Sense- Hub Dairy In-Line Somatic Cell Count Sensor. Dan Christoffer sier at analysemetoden ligner en del på den som Lely anvender i sine melkeroboter og som litt enkelt kan sammenlignes med en Schalm-test. Lamper ved hvert melkeorgan kan varsle celletallsnivå med ulike farger (grønt, oransje og rødt) og det kan hentes ut rapporter i SenseHub-appen.

Overvåke kalvehelsa

SenseHub Dairy In-Line MilkPlus Sensor påmontert melkeslange.

Til venstre: Den nyeste versjonen av SenseHubs øretransponder, som nå også brukes for å overvåke kalvers helse.

Foto: MSD Animal Health

Via registrering av drøvtygging og ørebevegelser kan en ny kalvehelsefunksjon i SenseHub, med spesialutviklede algoritmer, varsle at kalver er i ferd med å bli sjuke. Dan Christoffer forteller at kyr som drøvtygger beveger ørene på en helt spesiell måte. Også kalver som ikke er helt friske vil ha andre ørebevegelser enn friske og dette er grunnlaget for å utvikle algoritmer som kan gi varslinger om helseutfordringer. I Europa er systemet foreløpig bare anbefalt for kalver etter avvenning, fordi det så langt har vært for lite utprøving på yngre kalver under europeiske forhold. Dan Christoffer peker på at perioden fra avvenning og fram til det nærmer seg at kviga skal insemineres ofte er en periode da kalvene ikke følges opp så tett og da vil en slik overvåking med sensorteknologi være smart. Øremerket kan stilles inn til å blinke hvis kalven bør undersøkes nærmere. Batteriene i de nye øremerkene skal vare i fire år, og det betyr at øremerket kan settes inn når kalven er liten og sitte på i fire år.