INTERVJUER/REPORTASJER
Fra kalv - til eliteokse

Med kurs for eliten?

For å bli avlsokse for NRF og Geno, må kalven passere et nåløye. Bare den genetikken som tjener markedet aller best, blir valgt ut og kommer fellesskapet til del. Bli med å følg to oksekalver fra utvelgelsen. Passerer de nåløyet?

Anne Hege Hunskaar Tajet

Veterinær/kursansvarlig i Geno

Anne Birgitte og Terje Riis-Johansen med Riison

Med det samme GS-testene er analysert, er grunnlaget satt for utvelgelsen. Hvis oksen oppfyller kriteriene i testperioden og i tillegg er bedre enn utvalgte halvsøsken, får den plass på avlsstasjonen på Store Ree.

Vi skal følge oksekalvene riison og laupen

Navn er nærmest et godkjenningsstempel, for det gis ikke før eliteoksevalget er gjort, men for disse to har vi gjort et unntak og bestemt navn sammen med oppdretterne lenge før vi kjenner kalvenes skjebne. Riison har fått en litt internasjonal svung på navnet sitt og skal brukes i globalmarkedet, mens Laupen skal gjøre tjeneste for norske melkebønder. De oksene som passer avlsmålet vårt aller best, velges ut til det norske markedet. Andre land har litt andre preferanser ut fra vanlig driftsform, klima og politikk.

Riison

Riison, global

Avlsverdi:

40

Melk:

143

Jur:

115

Hastighet:

119

Kropp:

106

Riisons profil passer godt for det amerikanske markedet, og kanskje Italia og Kina også. Han er født på gården til Anne Birgitte og Terje Riis-Johansen i Skien, i åpent og vidt landbrukslandskap hvor kornproduksjon dominerer. I Skien er det rundt 400 melkekyr, og av disse holder 94 til i fjøset til Anne Birgitte og Terje. Riison er heterozygot kolla og har avlsverdi på 40. Egenskapene som virkelig stikker seg ut, er melk, jur og hastighet, men den er også god på kropp og holdbarhet. Over ham i slektstreet er far 12192 NR Flenstad og farfar 12015 Vestbygda som begge er scorer godt på mange egenskaper.

Laupen

Laupen, norge

Avlsverdi:

59

Melk:

144

Jur:

124

Bein:

117

Holdbarhet:

117

Geir Halvor Kleiva, Monika Aarset og Per Arne Løvoll med Laupen.

Laupen er født i Kleivasida samdrift i Eidsdal i Møre og Romsdal. Gården har 67 melkekyr og ligger i ei jordbruksbygd med utsikt mot vakkert fjellandskap. Her produserer kyrne godt over 10 000 kg EKM, og dyra i fjøset er et resultat av langvarig, planmessig avlsarbeid, akkurat om hos Riis-Johansen. Laupen kan bli en kommende stjerne i det norske markedet! Den har hele 59 i avlsverdi og er blant annet sterk på melk, jur, bein, helse og holdbarhet. Attpåtil er den homozygot kolla og, i motsetning til farfaren 11996 Slettebo-P, solid for kalvingsegenskaper. Faren til Laupen er 12211 NR Rem-P som var rå på melk, jur, lynne og holdbarhet, akkurat som farfaren. Kalven ble også presentert i Buskap nr. 8, men da feilaktig som kalv etter embryo.

Plukket ut blant ca. 8000 oksekalver

De to er plukket ut blant ca. 8000 oksekalver som ble GS-testet i 2023 og er allerede «kremen» i sin årgang. I GS-testene brukes 56 000 markører for gener eller egenskaper for å finne ut hvilke genvarianter dyret har. Dette gir et solid grunnlag for å beregne indekser og avlsverdi basert på slektningers prestasjoner. Hver måned beregnes avlsverdier etter GS-test for ca. 1000 nye kviger og okser, og til sammen er det nå tatt ca. 220.000 GS-tester! Med så mye slektskapsinformasjon, er avlsverdiene vesentlig sikrere nå enn ved overgangen til genomisk seleksjon i 2016.

I neste nummer blir vi med når Geno henter kalvene på gården. Sees igjen da!