Reportasje

Buskap følger kalvene hos Fredheim samdrift

Buskap hadde saken «Tar grep» fra Fredheim samdrift i Buskap nummer 7 i 2016. Siden da har vinteren kommet og det er bygd tak over enkelthyttene. Her kommer en statusrapport fra Kristin Buflaten Lyshaug.

Kalvelandsbyen midtvinters.

Foto: Hallgrim Lyshaug.

Det ble en del forandringer i planene våre for bygg til kalvene etter at Buskap var her i høst. Det viste seg at det planlagte takutstikket på fjøset ble altfor dyrt, så da måtte vi se oss om etter andre løsninger. Vi gikk derfor for et enkelt frittstående bygg til de minste kalvene. Et stolpebygg med selvbærende takplater, levert av kalvehytteprodusenten. Der står de 20 enkelthyttene. Det har stort sett vært fullt belegg på hyttene siden vi fikk de opp, og det har gått veldig fint med kalvene. Vi fôrer de to ganger om dagen med melk (tre liter), kraftfôr, grovfôr og vann – det er en del jobb med fôringa, men vi håper vi får det igjen på friske kalver. De vokser i hvert fall godt, og ser fine ut. Hittil har det vært ganske mildt, men om det blir kaldere over tid, vil vi prøve å gi de et par liter melk en gang til midt på dagen. Ved behov bruker vi dekken på de minste kalvene.

I tillegg har vi en stor binge med tak over, hvor opptil ti kalver som er avvente på melk har to store hytter å krype inn i. De får ca. to kg kraftfôr hver om dagen, i tillegg til fri tilgang på silo og vann fra frostsikre drikkekar. Vi tenker å ha kalvene ute til de er oppunder fire måneder gamle. Vi har to slike bygg, men har foreløpig bare satt opp det ene. Det vil si at vi har plass til 20 kalver fordelt på to utegarder, og fire store kalvehytter (se bilder).

Gjennom årene har vi lagt opp til flest kalvinger i løpet av senhøsten og vinteren, slik at vi skulle få litt mindre kalvestell i det travle sommerhalvåret. Dette tenker vi å justere litt til neste vinter, slik at vi ikke får fullt så mange kalvinger i den kaldeste årstiden, skriver Kristin til Buskap.