Forskjellig
Uttak av mjølkeprøver i Kukontrollen

Riktig bruk av etiketter

Uttak av mjølkeprøver på enkeltkyr i Kukontrollen er et godt hjelpemiddel i forbindelse med oppfølging av kyrnes helsesituasjon. For å få et riktig resultat og et raskt svar tilbake, er det viktig at mjølkeveging og informasjonen i strekkodeetikettene til mjølkeprøvene samsvarer.

Marit Nysted

Fagkonsulent i Tine

marit.nysted@tine.no

Når du registrerer en mjølkeveging i Kukontrollens registreringsprogram, tar du samtidig en beslutning om hvorvidt du skal ta ut mjølkeprøver på neste kontroll eller ikke.

Fra og med 2017 vil det, i henhold til ICARS retningslinjer (International Committee for Animal Recording), være krav om minst 11 (maks 12) mjølkeveginger og med uttak av mjølkeprøver på minst 6 av kontrollene i løpet av året for å få en godkjent årsrapport for 2017. Dette gir god anledning til å minne om hva som må til for å få et riktig prøveresultat.

Forutsetninger for riktig prøveresultat

Verdien av analyseresultatene i forbindelse med mjølkeprøvene er avhengig av flere ting, blant annet:

  • Riktig uttak av mjølkeprøvene i fjøset

  • Rask transportering til meieriet/laboratoriet

  • Sammenhengen mellom periodenummer på strekkodeetikettene til mjølkeprøvene og kontrolldato og periodenummer på mjølkeveginga.

  • Kuas analyseresultat må vurderes i forhold til laktasjonstidspunkt og dagsavdrått. Dersom de ikke er tatt ut på samme tidspunkt, eller i verste fall brukt feil etiketter, så er ikke en slik vurdering mulig. Da er prøveresultatet verdiløst!

Hva er en kontrolldato og et periodenummer?

I AMS-buskaper vil kontrolldatoen bli satt til datoen da middel dagsavdrått siste sju døgn blir overført fra roboten til Kukontrollen. For øvrige mjølkesystemer vil kontrolldøgnet omfatter kveld- og morgenveging, og kontrolldatoen skal være datoen for morgenveginga.

Kontrollåret starter 1. januar, og januarveginga vil få periodenummer 1. Deretter er det ingen sammenheng mellom kalendermåned og periodenummer, men periodenummeret vil være et tall for antall kontroller utført hittil i år.

Hvordan bestiller jeg etiketter?

Når du registrerer en mjølkeveging i Kukontrollens registreringsprogram, tar du samtidig en beslutning om hvorvidt du skal ta ut mjølkeprøver på neste kontroll eller ikke (se skjermbilde).

Et eksempel: Vår produsent skal nå registrere mjølkeveging utført 06.12.2016. Samtidig vil han/hun bestille etiketter som skal brukes i forbindelse med mjølkeveging i januar. Etiketter pålydende periodenummer 1 vil umiddelbart bli sendt til produsenten. Dersom vår produsent har mjølkeveging i januar, men likevel velger å vente til februar med prøveuttak, må de tilsendte etikettene pålydende «Periodenummer 1» kastes. De kan ikke benyttes til noen annen mjølkeveging enn januarveginga! Når produsenten registrerer januarveginga, må han/hun på nytt bestille etiketter til neste kontroll – som da blir i februar med periodenummer 2.

Hvorfor kommer ikke analyseresultatene på Perioderapporten?

  • Kanskje du har brukt etiketter med feil periodenummer på mjølkeprøvene? Gå til fanen Meldinger i registreringsprogrammet og sjekk om analysene er blitt avvist.

  • Du abonnerer på papirutgaven av perioderapporten og har glemt å gi beskjed om at det er tatt ut mjølkeprøver på kontrollen? Kontakt Tine Medlemssenter og be om at de sender deg web-utgaven av perioderapporten.

Glemt å merke av for at jeg har tatt mjølkeprøver

Hvis du bruker våre elektroniske perioderapporter, har det ingen betydning om du glemmer å merke av for at det er tatt ut mjølkeprøver. Så fort analyseresultatene er overført fra laboratoriet og til Kukontrollen, vil analysene være tilgjengelig i blant annet din elektroniske perioderapport.

Men hvis du abonnerer på papirutgaven av perioderapporten, vil rapporten antakelig mangle analyseresultatene. Analysene er oppdatert i datasystemet, men perioderapporten ble postlagt før analysene kom til Kukontrollen. Du kan kontakte Tine Medlemssenter og be om at de sender deg web-utgaven av perioderapporten. Hvis det er gitt melding på noteringslista om at det er tatt ut mjølkeprøver, vil perioderapporten vente i inntil ti dager på analyseresultatene før den blir sendt i posten.

Forsterket kontroll

Dessverre ser vi at noen bruker feil etiketter når de skal merke prøveglassene, kanskje fordi tidligere bestilte ubrukte etiketter ikke er blitt kastet. Eller at det er stort avvik mellom analysedato for prøvene og kontrolldatoen på mjølkeveginga.

Vi har derfor forsterket kontrollen på hvilke prøver som godkjennes for å bli oppdatert på mjølkevegingene:

  • Mjølkeveginga har kontrolldato som er 14 dager tidligere enn mjølkeprøvenes analysedato: Analyseresultatene blir avvist med melding til produsent om «Ikke samsvar mellom kontrolldato og analysedato».

  • Mjølkeprøvenes analysedato er 14 dager tidligere enn kontrolldatoen på mjølkeveginga: Mjølkeveginga vil bli avvist ved forsøk på å registrere denne i registreringsprogrammet.

Lykke til med et riktig og godt prøveuttak i 2017!