Fôr

Mer, bedre og billigere grovfôr

Prosjektet Grovfôr 2020 skal bidra til bedre lønnsomhet i norsk grovfôrbasert husdyrproduksjon gjennom høgere avlinger, bedre kvalitet som gir høgere grovfôropptak, og reduserte grovfôrkostnader. Målet for Grovfôr 2020 er at produsentene oppnår 20 prosent høgere andel grovfôr pr. kg produsert mjølk og kjøtt.

Oddbjørn Kval-Engstad

Fagsjef Grovfôr 2020

oke@nlr.no

Grovfôravlingene har stagnert og fôranalysene viser ikke kvalitets­forbedring – det skal prosjektet Grovfôr 2020 gjøre noe med.

Foto: Solveig Goplen

Gjennom mange år er det produsert mye kunnskap innen grovfôrdyrking. Likevel har grovfôravlingene stagnert og fôranalysene viser ikke nevneverdig utvikling. Skyldes det at kunnskapen ikke når fram? Prosjektet Grovfôr 2020 starta i høst, og skal bidra til at forskinga blir tatt i bruk gjennom formidling på nye måter, med mer vekt på digitale plattformer. Målet er å finne råd for beste praksis, i første rekke til grovfôrprodusenter og -entreprenører.

Oppdatert fagstoff i alle kanaler

Grovfôr 2020 pågår fram til sommeren 2019. Fire faggrupper med brei deltakelse fra landbruksbransjen tar for seg dyrkingsspørsmål fra jord til fôrbrett, og ei gruppe med rådgivere fra NLR og Tine tar for seg økonomien i grovfôrdyrkinga. I denne perioden vil du finne nytt, tidsaktuelt og oppdatert fagstoff skrevet av rådgivere og bransjefolk i fagblader, på nett og i media som Facebook, der en egen side er etablert. Målet er at du enkelt skal finne gode og kunnskapsbaserte dyrkingsråd når du trenger dem. Fagartikler og temaark fra prosjektet blir tilgjengelig og fornya i et oppfriska Fagforum Grovfôr, åpent for alle produsenter.

Kostnadseffektiv grovfôrproduksjon

Nesten parallelt med Grovfôr 2020 går et nytt forskningsprosjekt, ledet av NIBIO, om kostnadseffektiv grovfôrproduksjon. Dette skal gå til 2020 og tar for seg mange av de samme tema, men skal bidra med ny kunnskap. Grovfôr 2020 vil holde tett kontakt og formidle kunnskap fra forskningsprosjektet.

Regionale fagmøter i 2017

I prosjektet vil vi sette søkelyset på det som gir størst verdi for produsenten, produksjonsmessig og økonomisk. Blant anna for å sikre at prioriteringa blir riktig vil Grovfôr 2020 møte interesserte og motiverte gardbrukere direkte. Planen er seks møter fordelt over landet i relativt store regioner: Nord-Norge, Midt-Norge, Vestlandet, Sørvest- og Sørlandet, Østlandets flatbygder og Østlandets dal- og fjellbygder. De to første er klare med tid og sted, og resten kommer til høsten:

  • Midt-Norge/Trøndelag, Stjørdal 17. og 18. mars

  • Østlandets dal- og fjellbygder, Lillehammer 23. og 24. mars

Møtene vil være en blanding av gruppearbeid og foredrag. I små grupper møtes kolleger med lignende dyrkingsmessige problemstillinger til diskusjoner basert på tallgrunnlag innhenta hos hver enkelt og lagt inn i dataprogrammet Grovfôrøkonomi av rådgiver fra NLR eller Tine. Foredragsdelen av regionmøtene vil dels omhandle tradisjonelle dyrkingsspørsmål, dels økonomi og driftsledelse. Regionmøtene er begrensa til maks 40 gardbrukere med ektefelle/samboer/kompanjong, og mjølkeprodusentene er prioritert. Tine og NLR informerer om tilbudet på sine møter i vinter, og informasjon finnes på Facebook-sida for Grovfôr 2020.

Grovfôrøkonomi

Økonomisk effekt er sjølsagt viktig for de fleste valg i grovfôrdyrkinga, men praksis viser at det er fort gjort å regne og velge feil. I Grovfôr 2020 legger vi vekt på å dokumentere økonomiske effekter av råd som gis. Samtidig vil vi skaffe gardbrukere og rådgivere bedre sammenligningsgrunnlag gjennom arbeidet som gjøres rundt de regionale fagmøtene i 2017. Med beregningsprogrammet Grovfôrøkonomi kan du og rådgiveren analysere dagens drift og vurdere valg av tiltak framover i tid for hele eller deler av produksjonslinja. Rådgiving med støtte i Grovfôrøkonomi tilbys av en rekke rådgivere, men dekningen over landet varierer. Ta kontakt med din lokale rådgivingsenhet i NLR eller Tine for nærmere informasjon om hvilke rådgivere som kan hjelpe deg.

Bredt bransjeprosjekt

Grovfôr 2020 er et bredt bransjeprosjekt, med følgende bidragsytere: Tine (prosjekteier), Norsk Landbruksrådgiving (NLR), Yara, Felleskjøpet Agri, NIBIO, Mære Landbruksskole, Felleskjøpet Rogaland Agder, Norgesfôr, Strand Unikorn, Fiskå Mølle, Addcon, Graminor, Agromiljø og Miljøkalk. Matmerk har bevilget KIL-midler til prosjektet, og SpareBank1-gruppen bidrar til regionale fagmøter i 2017.