Vi i TINE

Holdvurdering – et viktig produksjonskontrollverktøy!

Holdvurdering skjer på en skala fra én til fem, hvor holdpoeng én er svært mager og holdpoeng fem er svært overvektig. Holdvurdering brukes til å vurdere energibalansen. Endring i hold forteller om kua legger på seg eller mobiliserer fra kroppsreserver.

Feite kyr har et redusert fôropptak etter kalving, noe som fører til økt mobilisering av kroppsreserver og en sterkere negativ energibalanse. Fettet vil akkumuleres i leveren, noe som gjør at leverfunksjonen blir dårligere.

God sammenheng mellom hold, fruktbarhet og helse

Det er en sammenheng mellom holdtapet etter kalving og forlenget intervall fra kalving til drektighet og antall insemineringer til drektighet Mjølkefeber er hyppigere hos feite kyr. Årsaken ligger til dels i at nedsatt fôropptak hos feite dyr resulterer i dårligere opptak av kalsium. Overvektige dyr trenger ofte flere behandlinger. Feite kyr har større risiko for fødselsvansker, tilbakeholdt etterbyrd og børbetennelse.

Følg nøye med på holdet

Det er ofte lettere å jobbe preventivt og forsøke å unngå at kviger og kyr blir feite ved kalving, enn det er å slanke dem når de allerede har blitt overfeite. Unngå at kvigene blir feite allerede ved første inseminering og sjekk regelmessig holdet helt fram mot kalving. Holdet ved kalving bør noteres for alle kyr og kviger som fast rutine. Andre faste holdepunkt for holdvurdering kan være første brunstobservasjon eller første inseminering. Da får du en grei pekepinn på hvor stort holdtapet har vært etter kalving. Holdet ved sining er også en grei avsjekk på om fôringsopplegget har passa godt til ytelsen. Er kyrne feite ved sining, er det ikke tilrådelig å slanke dem i sinperioden, men unngå at de blir enda feitere fram mot neste kalving. Husk for all del å registrere alle holdmålinger i Kukontrollen.

Forsøk å være mest mulig objektiv når du vurderer hold i egen besetning. Gå gjerne sammen med en kollega eller søk hjelp av en rådgiver. En kan lett bli «blind» i egen besetning.

Les mer om produksjonsopti­malisering på medlem.tine.no!