Atferd
Kusignaler

Trekk og smittepress

Trekk i fjøset kombinert med høgt smittepress gir ofte luftveisproblemer. Særlig er dyr i vekstfasen utsatt.

Ola Stene

Fagleder storfe, Felleskjøpet Rogaland Agder

ola.stene@fkra.no

Tekst og foto

Snørrete kviger fra et fjøs i Irland.

Ventilasjon i fjøs er et stort og utfordrende tema. Varmt og fuktig inneklima gir ideelle forhold for smittsomme bakterier. Det er vanskelig å bli kvitt smitte når det først er kommet. Det ideelle er å få til god luftsirkulasjon uten at det blir trekk. Bildene viser snørrete kviger fra et fjøs i Irland. Disse dyra sliter med luftveisinfeksjoner og vil ikke ta ut vekstpotensialet sitt. Her er det to åpne vegger uten noe form for vindbrems, i hvert fall ikke i bruk. Fordelen er at temperaturen er relativt låg. Men dyretettheten er høg, og høgere enn vi er vant med.

Høg tetthet og trekk er uheldig

Kombinasjonen høg dyretetthet og gjennomtrekk gjør dyra veldig utsatt. Enkelt sagt står de og svetter samtidig som det er gjennomtrekk. At dyra blir møkkete når det er relativt trangt om plassen gjør ikke situasjonen bedre. Irsk kjøttproduksjon er veldig spesialisert, og regelverket tillater at dyra er innom fire produsenter før slaktemoden alder. Det er ikke uvanlig at både kviger og okser er innom 3-4 gårder før slakting. Det er selvfølgelig med på å øke smittepresset, og det er vanskelig å forstå økonomien i et slikt opplegg.

Hva kan vi lære?

Det er fristende å si at vi kan lære av andre sine feil. Dyr i vekst trenger et trekkfritt miljø, og vi kan i størst mulig grad prøve å redusere smittepresset gjennom gode rutiner for dyreflyt og oppstallingsforhold. Kalver under seks måneder er mest utsatt da de ennå ikke har opparbeidet fullgodt motstandskraft. Immunstoffene fra råmjølka sørger for immunitet de første ukene, men deretter må kalvene bygge opp sitt eget immunforsvar. Et godt tips i denne fasen er å ikke forandre på mer enn en ting per uke. For eksempel ikke skifte binge og endre fôrrasjon samtidig eller unngå andre endringer for kalven første uka etter avhorning. I større besetninger bør kalver i størst mulig grad skjermes fra resten av fjøslufta. Vi kan sikkert også bli flinkere til å utnytte klimaet vårt. Mobile kalvebokser som kan trilles ut for rengjøring er en fint. La de gjerne stå ute et døgn eller to. Det er effektiv bakteriedreping, særlig om vinteren.