Forskjellig

Transport av kalvemelk uten tunge tak

Buskap har snakket med en neve trønderbønder om hvordan de transporter melk til kalvene fra tank og melkeanlegg uten å bære tunge bøtter.

Inger Hovde

Mjølkeprodusent/frilansjournalist

ingerho@msn.com

Tore Kaldahl fra Namdalseid har 45 -50 kalvinger i året, spredt, men hovedvekt på vår og sommer. Oksekalvene selger han til liv ved tre måneders alder. Han holder på å planlegge nytt fjøs, så han hevder selv han driver med «steinalderløsning». Han har en gammel 500 liters glassfiberstamp på hjul, som han setter spydet i under melking for å ta av melk til kalvene. Her tar han av mellom 2–300 liter om gangen.

Tore Kaldahl pumper melk fra melketanken over i en glassfibertank

På vannpumpe fra Biltema lurer han flåtøren med å teipe den opp, så han får opp all melka fra syrningstanken.

Vannpumpe fra Biltema

– Glassfibertanken triller jeg fra melkerommet og inn i fjøset hvor jeg har en 600-liters melketank med røring og kjøling stående, forteller Tore. – Deretter bruker jeg ei biltema-pumpe til å pumpe melka over fra trilletanken til 600-literstanken. Til slutt syrner jeg melka. Hadde jeg hatt lengre slange kunne jeg selvfølgelig pumpa rett i den siste tanken, men det er 15 meter mellom tankrommet og kalvekjøkkenet, og det er kun i kalvekjøkkenet jeg har lagerkapasitet til kalvemelka.

Når han fôrer kalvene bruker han en tappekran han har montert på stussen av syrningstanken. Deretter varmer han melka i sinkbøtter og fyller melkebarene. I enkeltboksene bruker han melkebar med en smukk, mens i bingene er det tre-delte-barer. – Jeg gir først 2,5 liter melk, så 1–2 liter lunka vann med 1 promille syre i til kalvene to ganger daglig, sier Tore. – Før syrna vi melka i trilletanken (uten kjøling), men da blir ikke melka stabil nok i mine øyne, det gjelder særlig på sommerstid. Rengjøringa skjer ved å skylle først med kaldt vann, så lunka.

Kalvekjøkken hos Tove Kristin Sølvberg.

Veksler mellom pumpe og melketaxi

Sandvollan melk ved Tove Kristin Sølvberg har konsentrert kalving. Her fødes det ca. 75 kalver fra 7. mars – 1. mai. – Vi har ei vannpumpe med flottør fra Biltema og en 20 meter lang slange, forteller Sølvberg. – Vi bruker den både til å pumpe melk fra melkerommet til kalvekjøkkenet hvor vi syrner melka og til å pumpe melk fra kalvekjøkkenet til melkebarene. Vi har aldri hatt problemer med pumpa. Den er av plast og tåler at jeg har stengt ventil mens jeg går fra binge til binge. Her går det ca. 550 liter i døgnet på det meste og utfordringen har vært å varme opp melka. Så vi kjøpte Urban melketaxi med 200 liters tank og er veldig fornøyd. Vi trenger så stor tank når vi er på topp i kalvinga. På den er minimum melkemengde i tanken 30 liter, men den fungerer dårlig på så liten melkemengde. Når det bare går 30 liter kalvemelk i målet går vi over på den gamle dyppvarmeren. Det er viktig å kjøpe riktig størrelse på tanken for ditt bruk om du vil investere i melketaxi, avslutter Tove Kristin.

Renhold utføres ved å skylle med ei bøtte vann og deretter kombi- eller syrevask etter pumping. Problemet med å varme sur melk er at det er vanskelig å rengjøre varmeren. Det gjelder både i melketaxien og dyppvarmeren. Det er veldig viktig å rengjøre grundig i bunn på melketaxien og varmeelementet på dyppvarmeren etter hver oppvarming.

Syrningskar hos Olav Liseter

Tankvaskpumpe

Olav Liseter fra Namdalseide har spredt kalving, med ca. 50 kalver i året. Oksekalvene fôres opp til kvalitetskalv, som slaktes på seks måneder. Han bruker ei standard vaskepumpe fra tankservice for å pumpe over i syrningstank. Mens melka pumpes over står han klar med syra i et enlitersmål som tømmes opp i dunken med melkestrålen. – Da får jeg blanda inn syra jevnt i kald melk slik at den ikke klumper seg, forteller han. – Eneste minus med den pumpa er at den er sjukt rask. Du fyller hundre liter på sekunder. Jeg hadde en 400-liters melketank på tankrommet til kalvemelka, men nå har jeg et 1000-liters plastfat i kalvekjøkkenet. Jeg tapper av melka som jeg skal fôre med fra fatet og varmer med dyppvarmer. Når melka er temperert tømmes den over til milkbarene. Deretter skyller jeg pumpesystemet igjennom med kaldt vann før jeg kjører gjennom varmt vaskevann.

For å hindre eventuell forurensning av melka som skal til meieriet, så tømmer Olav Liseter tanken helt når han først tapper og kjører vasking etterpå.