Helse

Antallet virusfrie grønne besetninger øker

Fra juni til nå har det vært en tydelig økning i antall besetninger med grønn status. Andelen besetninger som er grønne etter kalveprøver har økt fra 59 til 62 prosent. Det betyr at mer enn 6 av 10 besetninger er virusfrie. Mange besetninger er virusfrie, grønne, uten å vite det fordi det ikke er tatt ut prøve.

Harald Holm

Prosjektleder Kontroll­-program bekjempelse av BRSV og BCoV

harald.holm@tine.no

Har du tatt prøve i din besetning? Ta melkeprøve av fire kviger så unge som mulig. Hvis det er påvist antistoff i melka fra førstegangskalverne ta blodprøver av kalver over seks måneder.

Foto: Elisabeth Theodorsson.

Kontrollprogrammet for bekjempelse av BRSV BCoV begynner å synes på resultatene. Det er bra! Mange produsenter og andre har gjort en meget god innsats. Fra januar vil det komme en oversikt i hvert nummer av Buskap over utviklingen.

Send inn prøver

Det er svært viktig at flest mulig besetninger sender inn prøve av melk fra førstekalvere eller blodprøver fra kalver. Både for deg som produsent, for livdyromsetning og for «fjøsvandrerne» (dyrleger, inseminører og andre) er det viktig å vite hvilke besetninger som er virusfri. Ta prøve, det er enkelt!

Type prøver

Ammekubesetninger:

  • Blodprøve av fire kalver fra egen besetning, over seks måneder

Melkeprodusenter:

  • Melk fra førstegangskalvere, fire kviger så unge som mulig. Billigst og best når besetningen ikke har hatt smittsom hoste (BRSV) eller smittsom diare (BCoV) de siste 2,5 årene.

  • Blodprøver av kalv over seks måneder, hvis førstegangskalverne har antistoff (er røde) eller hvis du vet at du har hatt sykdommene i fjøset de siste to årene. Følgeskriv til prøvene finner du under www.storfehelse.no, Kontrollprogrammet for bekjempelse av BRSV og BCoV, prøvetaking.

Gratis analyser ut 2018 – så mange du trenger! 1 000 kroner i refusjon til ammekuprodusenter som har tatt prøve i 2017.