Reportasje

Arbeidsmiljø i husdyrrom:

Det kreves gode kunnskaper og innsikt i det spesielle miljøet som det kan være i et husdyrrom for å sikre godt nok inneklima gjennom riktig ventilering.

Charlotte Joy

HMS-rådgiver, Norsk Landbruksrådgiving Vest SA

charlotte.joys@nlr.no

Organisk støv er det støvet det finnes mest av i landbruket. Denne typen støv kan være fra fjær, dyrehår, hudpartikler, mel, høy, halm, strø, husdyrgjødsel, trevirke, grønnsaker med mer. Organisk støv er det støvet som er mest helseskadelig, fordi slikt støv inneholder mikroorganismer som bakterier, mugg og midd. Noen av disse mikroorganismene inneholder eller produserer giftstoffer som kan gi irritasjon i øyne og luftveier, eller føre til allergi, astma, bronkitt og KOLS. Noen timer etter arbeid i særlig støvete omgivelser er det mange som opplever influensalignende symptomer som frysing, verk i muskulaturen og feber. Dette kalles også inhalasjonsfeber, eller giftfeber, og er et tegn på at man har pustet inn store mengder soppsporer. Andre kan ha lettere og mer vage symptomer over lengre tid - da er det viktig å være bevisst på når disse symptomene oppstår, og når de ikke er der.

Det er viktig å være oppmerksom på at ammoniakk «bedøver» flimmerhårene, slik at de fungerer dårlig og vi kan få støvpartikler lenger ned i luftveiene.

Hvis du som bonde går rundt med litt «diffuse» symptomer, så kan det være lurt å ta en tur til legen. For dem som har HMS-avtale i NLR, er det viktig å ta dette opp når du er på helsekontroll på bedriftshelsetjenesten, for eventuell videre oppfølging. Kan det være at du har for dårlig inneklima i fjøset ditt?