Reportasje

Kjønnssepareringslab’en åpnet

Det nybygde laboratoriet i det gamle eliteoksefjøset på Store Ree er det første utenom Genus ABS som anvender den nye kjønnssepareringsteknologien.

Rasmus Lang-Ree

rlr@geno.no

Offisiell åpning av kjønnsseparerings­lab med snor­klipping f.v. Monica Eggan (Geno), Jan Ole Mellby (styreleder i Geno), Karim Bitar (CEO Genus ABS) og Kristin Ødegård Rendalen (Geno).

Foto: Jan Arve Kristiansen.

Når vi legger til at maskinen for avansert DNA-teknologi (PCR) på denne lab`en er den eneste i kommersiell bruk i Norge, markerte åpningen en teknologisk milepæl for Geno. Dette er også den største enkeltinvesteringen i organisasjonens historie. Ca. 40 millioner har det kostet å bygge om deler av eliteoksefjøset til laboratorium og få utstyret på plass.

17 000 celler i minuttet

Kjønnssepareringsteknologien som Geno nå anvender (IntelliGen) er basert på laseroptikk og sorterer 17000 sædceller i sekundet. Sædcellene har som kjent enten et y- (hann) eller x- (hunn) kromosom. Sædcellene farges og forskjellene i DNA gjør at y- og x-kromosomene opptar ulike mengder farge. Hver enkelt sædcelle passerer en laser som klarer å skille på fargemengden i x- og y-sædceller, og y-cellene bli immobilisert ved å «kappe» av deler av hodet, mens hunncellene får passere. Det ferdige sædstrået med to millioner sædceller vil inneholde 85 – 90 prosent sædceller som gir kvigekalver.

Avansert kvalitetskontroll

Etter sortering prosesseres sæden på vanlig måte før den fryses ned med flytende nitrogen. Noen strå fra hver batch gjennomgår en avansert kvalitetskontroll der DNA (arvestoff) fra sædcellen blir kopiert med PCR-teknologi og analysert. Analysene gir svar på prosent levende sædceller i strået og hvor stor prosent av de levende sædcellene som gir kvigekalv. Hvis kvaliteten er for dårlig blir ikke sæden distribuert i markedet.

Mer skånsom behandling av sædcellene

Selskapet Sexing Technologies har lenge hatt monopol med sin patenterte teknologi for kjønnsseparering av oksesæd. Genus ABS har brukt over sju år på å utvikle teknologien IntelliGen som skal være mer skånsom med sædcellene og gi et bedre drektighetsresultat. I laboratoriet på Store Ree er det to separeringsbord med en kapasitet på 100 sædstrå pr. bord pr. skift. Med to bord og to skift er kapasiteten på laboratoriet 400 sorterte sædstrå pr. dag.

Første kunde

Det er en fjær i hatten at Genus ABS valgte Geno som sin første kunde som får anvende den nye teknologien. Toppsjefen i Genus ABS, Karim Bitar, omtalte under åpningen Geno mer som en partner enn som en kunde, og signaliserte at det er mye de to selskapene kan samarbeide om på FoU-området.

Administrerende direktør Sverre Bjørnstad sa at kjønnsseparering av sæden i kombinasjon med genetisk seleksjon (GS) vil skape merverdi for bonden gjennom å løfte den genetiske framgangen i besetningen.