Økonomi

Forsikring for mjølk og kjøttprodusenter

Mange bønder spør om hva de trenger av forsikring. Denne guiden kan gi deg noen nyttige innspill om hvilke ulike forsikringstyper som er nødvendige og pålagt å ha – og hvilke som kan være nyttig å ha i tillegg. Visste du forresten at også bønder kan bli utsatt for cyberangrep, og at dette kan få alvorlige konsekvenser for driften?

Tore Sætren

Leder for landbruksforsikring­ene til If Skadeforsikring

tore.setren@if.no

Pr. 30. juni i år er antallet landbruksbranner oppe i 110 våningshus og 64 driftsbygninger og verdier for til sammen 275 millioner kroner.

Foto: If

De fleste bønder er klar over at de må ha forsikringer på driftsbygning, våningshus og driftsløsøre. De tegnes som regel på fullverdi eller avtalt forsikringssum. Førstnevnte er en beregnet gjenoppføringspris av tilsvarende type og størrelse. Avtalt forsikringssum er alternativet hvis kunden ønsker en fast indeksregulert sum som er stor nok til at bonden kan bygge opp igjen det han har behov for etter en brann.

Maskinskade/kasko

Husdyrbønder skal alltid tegne maskinskadedekning på mjølkeroboten og kostbare fôringsvogner. Det samme gjelder rundballepresser og grashøsteutstyr, da er de også dekket av indre skader. Kasko dekker ytre plutselig uforutsette skader.

Biler og traktorer må ha ansvar/brann/ tyveridekning. Kasko og maskinskade er valgfritt og avheng­­ig av alder og bruksområdet, men de fleste velger å ta med det også.

Husdyrforsikring

En husdyrbonde må og skal alltid ha forsikring på dyra sine. Det er ikke godt nok med ulykke og branndekning alene. Sjansen for at dyr blir syke eller smittet av en sykdom og må avlives av dyrevernmessige årsaker er mange ganger større. Begge tilfeller er katastrofale for bondens levebrød og hans familie.

Husdyrforsikring dekker dyrets verdi og det produksjonstapet du blir påført i melkeproduksjon. For ammeku blir det tapet i kjøttproduksjon og på kalven.

Valg av egenandel er helt avhengig av hva en synes en tåler på egen kappe. Normaltap er det i alle besetninger. Det er de store og alvorlige sykdomsutbruddene/ulykkene som virkelig kan slå beina under levebrødet til bonden og hans familie. Da må forsikringene være i orden.

Ansvar og rettshjelp/datakrim og miljøforsking

Ansvar og rettshjelp er obligatoriske dekninger for bonden med forsik­ringssum på ansvar på 10 millioner, og rettshjelp 250 000 kr. I tillegg har vi nye produkter som datakriminalitetsforsikring, som dekker kostnadene dine til hjelp og utbedring dersom du blir utsatt for hacking, virus med mere. Miljøforsikring er også ett nytt og spennende produkt som en husdyrbonde kan få bruk for. Den dekker blant annet gjenoppretting av miljøskader en påfører egen eiendom og naturen. Dette er ikke dekket på ansvarforsikring, den dekker kun ansvar ovenfor andre. For eksempel vil en diesellekkasje som kun gjør skader på egen eiendom kunne bli kostbar for bonden.

Personforsikringer

Bonden er selvstendig næringsdrivende, og er nøkkelpersonen på gården også samme med ektefelle. Derfor bør de ha ulykkesdekninger og dekning for kritisk sykdom som gir engangsutbetaling ved alvorlige sykdom. Det er kjedelig å få økonomiske problemer i tillegg hvis helsa svikter.

Helseforsikring er viktig, for bonden vil raskt tilbake i jobb. Med If sin Helseforsikring får du også legetjenester per telefon. Kry-appen på din mobil gir deg rask tilgang til legetime med videooverføring på telefonen. Det er effektivt og tidsbesparende for bonden i en travel hverdag.

If er opptatt av bondens familie, og de trenger ulykkesdekning, barneforsikringer uførerente og reiseforsikringer. Bønder reiser også på ferie og fagturer, og reiseforsikringen gjelder hele året selv om de ikke er på reise.

Hvis det er ansatte på gården må de lovpålagte dekningene for yrkesskade og obligatorisk tjenestepensjon være på plass.

Skadeforebyggende arbeid

I If er vi svært opptatt av at bøndene skal ha fokus på skadeforebyggende arbeid på gården. Det er bra for bonden og bra for prisen på forsikringen – mindre skader gir lavere pris. HMS-delen i KSL er ett langt og tungt dokument å holde seg ajour på. Vi vi bruker alltid mye tid på å snakke med bonden om hva han kan gjøre for å unngå skader.

For mange feil på elektriske anlegg i landbruket

I 2016 er ble det registret over 400 store landbruksbranner - 180 våningshus og 223 driftsbygninger med verdier for 511 millioner kroner.

Pr. 30. juni i år er antallet oppe i 110 våningshus og 64 driftsbygninger og verdier for til sammen 275 millioner kroner. Så arbeidet med å unngå brann må fortsatt ha første-prioritet når det gjelder skade­forebyggende aktivitet. El-sjekk og termografering avdekker mange grove feil som kan føre til branner.

Mellom 60 og 70 prosent av alle landbruksbranner, skyldes feil på det elektriske anlegget, og 60 prosent av alle feil vi finner ved termografering og el-sjekk går direkte tilbake på installatørene sin jobb. De gjør rett og slett for dårlig arbeid, har ikke kunnskap om hva som kreves i husdyrrom, og det slurves for mye. Bonden selv har også ansvar for enkelte feil og ikke minst feil bruk av el utstyr.

Tøft miljø i husdyrrom

Det er meget tøft miljø i husdyrrom, og derfor skal en ikke kjøpe elektrisk utstyr som ikke egner seg for den type rom. Lamper, kontakter og varmeovner må være robust på laget for å tåle det tøffe miljøet som det blir montert i. Det selges elektroutstyr over en lav sko i mange lavpriskjeder. Det er stor forskjell på å montere el-utstyr i et tørt og rent industrilokale eller kontorbygg, sammenlignet med husdyrrom fullt av syrer og gasser og med et konstant fuktig klima.

Krav til elektriske anlegg

NEK 400 Landbruk regulerer hva slags standard som skal til ved større vedlikehold og nyanlegg. Der er det strenge krav til prosjektering, installasjon, verifikasjon og dokumentasjon av elektriske anlegg i driftsbygg. Dette er felles krav som bransjen har utarbeidet for landbruket. Der står det at alle som skal utføre installasjonsarbeid i driftsbygning, må være kjent med og ta hensyn til forholdene der.

Bonden er ansvarlig

Det er viktig til slutt å påpeke at det er bonden (anleggets eier) som er ansvarlig for at alt på gården skal er i orden. Det var en kollega som sa til meg: – Skjønner ikke at dere tør å være bønder med så mye krav og ansvar det medfører. Vi prøver å hjelpe våre landbrukskunder med å løse disse utfordringene hver dag og hver gang vi er i kontakt med dem.

Tore Sætren har tidligere jobbet som melkebonde, men har de siste årene vært leder for landbruksforsikringene til If Skadeforsikring.

Foto: If

Det er stor forskjell på å montere el-utstyr i ett tørt og rent industrilokale eller kontorbygg, sammenlignet med husdyrrom fullt av syrer og gasser og med et konstant fuktig klima.

Foto: If