Organisasjon

Høstmøter 2017

Høsten er her, og like sikkert som den, kommer møtene med våre tillitsvalgte rundt omkring i Norge.

Agnete Børresen

Ansvarlig eierorganisasjon i Geno

agnete.borresen@geno.no

I nord ble det i år prøvd med ett «lunsj til lunsj»-møte for hele regionen og dette ble godt mottatt.

Foto: Agnete Børresen

I år ble det arrangert totalt sju møter, to i hvert område, bortsett fra nord. Der hadde vi et prøveprosjekt med et «lunsj til lunsj»-møte. Dette ble godt mottatt av de tillitsvalgte i nord, og det tas med i evalueringen av årets møterunde. Vi har møtt nesten 180 tillitsvalgte, en engasjert gjeng!

Status

Møtene startet med en oppsum­mering av status, og hvor vi står i dagens marked. Seminstatistikken holder seg stabil på grunn av økning i inseminering av kjøttfe. Underdekningen på storfekjøtt minker, og ligger per i dag på om lag 8 000 tonn. Vi ser samtidig at mange ammekufjøs er under bygging, og dette vil påvirke underdekningen etter hvert. Administrerende direktør Sverre Bjørnstad ønsker at næringa har fokus på dette nå, slik at ikke storfenæringa også går i «sauefella» som Nortura kaller det. Nortura ønsker ikke en lignende situasjon på storfe, og ber næringa ha med seg denne tematikken allerede nå.

Den vanskelige fôrsituasjonen på Vestlandet ble diskutert, og det vises allerede på livdyrsalget som er økende, da mange ikke har fått inn den mengden fôr de vanligvis gjør. At dette også påvirker melkemengde er mest trolig.

NRF-kua ute i verden

Vi begynner nå å se god virkning av samarbeid med ABS-Genus i viktige markeder i verden. Det er en mer sikker innbetaling til Geno for dosene, og vi selger nå blant annet mer NRF-sæd i England enn vi gjorde med egne datterselskaper. Dette fører til lavere risiko for Geno. Kina er også et spennende marked som nå har åpnet seg. Geno var godt i gang med avtale om eksport i Kina før fredsprisen ble delt ut, og det stilnet helt. Mens dette arbeidet lå nede, var det allerede doser i Kina som ble utprøvd, og det ble skrevet en positiv rapport fra universitetet om NRF. Dette arbeidet lå til grunn når arbeidet om eksport nå er tatt opp igjen, og doser er allerede på veg. Så det er ingen tvil om at Kina blir spennende framover for Geno sin del.

Valgordning i Geno

Et viktig tema for de tillitsvalgte er valgordningen i Geno, og hvordan våre årsmøteutsendinger skal velges. Tidligere ble disse valgt på regionsamlinger i Tine, men da Tine fjernet denne møteplassen måtte vi tenke nytt. Løsningen som ble valgt på årsmøte i 2016 var at årsmøteutsendingene velges på årssamlingene i produsentlagene, og at vervet gjelder fra 1.april samme år. Sentral valgkomité i Geno skulle finne årsmøteutsendingene. Dette ble diskutert i gruppearbeid under høstmøtene, og det var tre alternativer det var fokus på. Beholde dagens ordning, formalisering av høstmøtene eller digitale valg. Vi takker for godt engasjement i diskusjonen, og tar med oss innspill for å finne veien videre. Dagens ordning med valg på årssamlingene vil også være gjeldende i 2018. Styret tar med seg diskusjonene, og orienterer nærmere på årsmøtet i 2018.

Spennende nyheter i avlsarbeidet på NRF

Genomisk seleksjon (GS) og teorien rundt dette ble grundig gjennomgått på høstmøtene, for å vise viktigheten av at mange dyr i populasjonen er testet. Dette gir sikrere verdier på egne dyr, oksene våre, og gir sikrere verdier på slektskap. Viktigheten av å gjøre GS-tester av egne dyr i besetningen ble belyst, og at det er en stor fordel for NRF at både yngre og eldre dyr blir testet ble understreket. Alt dette er med på å øke delta G, altså avlsframgangen. Nye muligheter kommer også framover da Geno skal begynne å produsere kjønnsseparert sæd selv, med teknologi fra vår samarbeidspartner internasjonalt, ABS. Det samme med embryosatsningen, som er under utarbeiding.

Spørsmål og svar

Det var engasjerte tillitsvalgte vi møtte i alle områder, og det setter vi stor pris på. Dette er en viktig møteplass mellom våre tillitsvalgte og Geno, og et viktig fora for innspill. Vi har fått inn ris og ros, og mange gode spørsmål. Noen av spørsmålene ble svart på i møtene, men noe må vi komme tilbake til. Referater fra høstmøtene legges ut på www.geno.no under Nytt for tillitsvalgte. Dette er åpent og kan leses av alle. Der vil vi også legge ut svar på noen av spørsmålene som kom på høstmøtene. Vi håper Geno-kontaktene er flinke til å formidle videre i eget produsentlag etter denne møterunden, og at dere som er medlemmer også etterlyser informasjon fra møtene. På denne måten bygger vi en sterkere medlemsorganisasjon i fellesskap med Tine.