Reportasje

Kufest i alpene

I Alpene har melkeprodusentene lang tradisjon med å ha kyr på setra om sommeren. En forskjell fra Norge er at de arrangerer fest når kyrne kommer ned fra fjellet.

Tekst og foto:
Erling Mysen

Frilansjournalist

er-mys@online.no

Det er minst 10 fjellandsbyer i Sveits som arranger «Alpabfahrt» og fest i byen når kyr og også sau kommer ned fra fjellet. Her fra landsbyen Semsales i den franske delen av Sveits.

Det er lørdag formiddag i slutten av september. Rundt 12 500 mennesker har samlet seg i landsbyen Schüpfheim i Entlebuch omtrent midt i Sveits. Så plutselig høres kubjeller i gatene. Det er familien Distel som kommer ned fra fjellene med sine 34 kyr. Festpynta kyr pluss en bunadskledd familie går ned gjennom gatene. De har startet vandringen i 1 400 meters høyde rett etter melking i dag tidlig. Eldstemann i vandringsflokken er Andreas, onkel til dagens eier Franz. Han bor fast på setra hele sommeren mens Nevø Andreas pendler fram og tilbake fra gården til setra.

Sju familier og et par hundre kyr

Men festen er ikke slutt med kyrne til Distel. De etterfølges av familiene Vogel, Thieler, Portman, Felder, Schmid og Emmenegger med sine kyr. Det hele er organisert slik at i løpet av to-tre timer denne lørdagen har sju familier og et par hundre kyr vandret gjennom gatene i Schüpfheim. Og i byen er det hele tiden underholdning, jodling, alpemusikk og sang mellom salgsboder og restauranter. Hele dagen er det fest i alpelandsbyen. De seinere årene har disse kufestene blitt stor turistattraksjon, og i år er det faktisk rekordbesøk. I gatene møter vi blant annet Inga og Johan Sigurdsson fra Stockholm. – Vi er her for å se noe ekte sveitsisk, sier Johan.

Alpabfahrt

Redaktøren i lokalavisa for Entlebuch er selvsagt til stede. – Det er minst 10 landsbyer i Sveits som lager fest når kyrne kommer ned fra fjellene, men vi er kanskje et av stedene som gjør aller mest ut av dette, forteller redaktør Roni Bieri. Opprinnelig kom gårdbrukerne ned fra fjellene mer eller mindre tilfeldig på ulike dager i slutten av september. Men nå samles de til Alpabfahrt som regel på den nest siste lørdagen i måneden. Også i nabolandene Østerrike, Frankrike og Italia finner en lignende fester. Området her i Entlebuch er imidlertid kjent for mer enn Alpabfahrt. De er på Unescos liste over spesielt bevaringsverdige kulturlandskaper i verden. En viktig årsak til at de har fått denne statusen er nettopp landbruket og gårdene med melkeproduksjon og seterdrift.

Les mer om Alpabfahrt her: www.alpabfahrt.ch

Mest blomsterpynta kyr har kanskje Semsales med 1500 innbyggere. Siste lørdag i september hvert år samler det seg over 10000 i byen for å se de festpynta kyrne.

Det settes opp spesielle trafikkskilt langs veiene når kyrne kommer ned fra fjellet.

Kyrne er pyntet til fest når de skal ned fra fjellet.

Det er stor fest i byen Schüpheim i september når kyrne kommer ned fra fjellet.