GENO Medlemsinfo

Embryoprosjektet

Redigert av
Eva Husaas

eva.husaas@geno.no

Embryo 2018

Etableringen av embryoproduksjon på Store Ree er i rute og de første embryoene blir produsert i mai. Prosjektet går nå gradvis over fra en planleggingsfase til drift og produksjon.

Kvigene ankommer Store Ree

De første kvigene som ble rekruttert som donorer har stått på Øyer mottaksstasjon i høst, med god oppfølging av røktere og fôringsrådgiving fra Topp Team Fôring i Tine. Kvigene blir fôret individuelt og tilvekst registreres daglig med vekter. Det er viktig med optimal tilvekst for å oppnå god kvalitet på eggene, samtidig må man unngå at kvigene er i for godt hold under produksjonen. Den første puljen går til karantenestasjonen i Ringsaker medio februar og kommer til et nyinnredet kvigefjøs på Store Ree i slutten av mars.

Laboratorier og uttaksrom

I tilknytning til kvigefjøset bygges det nå et eget rom hvor kvigene skal stå under uttak av embryo og egg. Embryo etter skylling blir klassifisert før frysing i de samme lokalene, mens egganlegg som skal befruktes i laboratorium blir overlevert til en nyetablert IVF-lab. Der får man mulighet til å befrukte egg med utvalgte okser. Disse vil igjen utvikle seg i lab over syv dager før de er klare for overføring. De fleste embryo blir fryst, mens enkelte kan overføres ferske. En veterinær og en laboratorieingeniør er ansatt for å gjennomføre produksjonen.

Embryooverføring

I løpet av våren 2018 vil Geno bestemme seg for hvilke områder som i første omgang blir prioritert for embryooverføring. Embryo blir et viktig avlsmessig tiltak for ytterligere å øke avlsfremgang på fremtidige eliteokser, og alle embryo må overføres til mottakerdyr så fort som mulig for å utnytte potensialet i avlen.

Fremtidig rekruttering av kvigekalver

Målsettingen er å rekruttere 50 kvigerkalver født i 2017 for deretter å gradvis øke til 100 kvigekalver per år de neste årene. Geno opplever at de aller fleste produsentene har lyst til å selge kalver til embryoproduksjon og har tro på at dette engasjementet vedvarer. Frem til nå har Geno ansett innsending av prøver til analyse som en bekreftelse på at produsenter er villig til å selge kalven. En del produsenter har reagert på dette «kravet» og det er nå fjernet. Det betyr at produsenter som får tilsendt prøvesett til aktuelle kvigekalver bør sende det inn uansett og vil da få GS-verdi opplyst i Kukontrollen. Dersom kalven fortsatt er aktuell etter analysen blir produsenten oppringt av Geno med spørsmål Geno kan kjøpe kalven. Det blir lagt til rette for at opprinnelig produsent kan kjøpe kviga tilbake etter endt produksjon.