Helse

Statusrapport for Kontrollprogrammet for BRSV og BCoV

Buskap vil fire ganger i året bringe en oversikt over prøvetaking og forventa andel grønne besetninger etter ungdyrprøve.

Harald Holm

Prosjektleder Kontrollprogram bekjempelse av BRSV og BCoV

harald.holm@tine.no

Kontrollprogrammet for Bekjempelse av BRSV og BCoV har vart i ett og et halvt år. Det er derfor med stor interesse vi følger utviklingen i antall grønne besetninger og antall besetninger som tar ut prøver. I vinter har det vært en del områder av landet med mange besetninger som har fått BCoV, vinterdiaré eller vinterdysenteri. Samtidig har noen svært storfetette områder ikke hatt et eneste tilfelle av sykdom. De siste områdene er mest interessante. Hva gjøres for å holde smitten ute? Det kommer vi tilbake til ved en senere anledning. Utviklingen skal presenteres fire ganger per år. Det vil komme som notis i Buskap og på nettsida til Helsetjenesten for storfe (storfehelse.no). Det er tre resultater som vil bli presentert.

Andel grønne besetninger

Oversikten i figur 1 bygger på statistisk beregning ut fra alle prøvene som er analysert i Kontrollprogrammet for bekjempelse av BRSV og BCoV. Søylene viser derfor forventet andel grønne besetninger i Norge ved prøvetaking av kalv. Fram til oktober lå alle beregninger mellom 58 og 59 prosent. I høst og vinter har det vært en svært stor framgang i forventa antall grønne besetninger. Det forteller at smittebeskyttelsen i norske besetninger har blitt bedre. Smittestoffene har vanskeligere for å få innpass i nye fjøs.

Totalt antall grønne besetninger siste 12 måneder

Denne oversikten kommer i neste presentasjon. Den skal vise ei søyle med antall grønne besetninger siste 12 måneder sammenliknet med ei søyle for året før.

Prøvetaking siste 12 måneder sammenliknet med året før

Denne gangen viser vi resultater for henholdsvis kalenderåret 2017 sammenliknet med 2016.

Målet er 50 prosent av besetningene

Antallet som har sendt inn prøve er mer enn fordoblet fra 2016 til 2017. Dette er meget bra. Målet er å komme opp i mer enn 50 prosent av besetningene i Norge. Da må vi ha inn ca. 6 000 prøver. Stå på! Sjukdoms- og smitte­bekjempelse er lagspill. Vi må spille hverandre gode!

Figur 1. Forventa antall Grønne besetninger etter ungdyrprøver

Figur 2. Prøvetaking i 2016 og 2017