Helse

Råd for fellesbeiter med melkeku

Prinsippet for fellesbeiter bør være at besetningene er fri for smitte og har godt smittevern.

Harald Holm

Prosjektleder Kontrollprogram bekjempelse av BRSV og BCoV

harald.holm@tine.no

Besetninger som har rutinemessig sambeiting eller utveksling av dyr bør ha samme smittestatus (frihet for smitte) og godt smittevern.

Foto: Jan Arve Kristiansen.

Hvis melkekyr samles på fellesbeite sommerstid er det stor fare for at smitte kan spres. Det gjelder både virussjukdommer og klauvsjukdommer. Hvis en har rutinemessig sambeiting eller utveksling av dyr mellom besetninger bør besetningene ha samme smittestatus (frihet for smitte) og godt smittevern. Mange melkesambeiter var fri for virus sommeren 2016. De hadde gjort en god jobb for å dokumentere at de var fri og samtidig hindret at ny smitte kom inn i besetningen.

Noen råd for smittevern:

  1. Alle besetninger, også de som leier seg inn, dokumenterer besetningens status for BRSV og BCoV ved prøvetaking. De dokumenterer seg fri før beiteslipp, det vil si tar prøver av de yngste kalvene over seks måneder.

  2. Alle besetningene pålegges å ha godt smittevern. Det består av tre elementer:

    1. Ei funksjonell smittesluse med klart skille mellom rein og urein sone. Denne kan brukes kun av besøkende eller også av eier. Brukes den av eier må den brukes konsekvent.

    2. Dyretransportør slippes ikke inn i husdyrrom eller skifter sko og klær. Det første er best for å unngå smitte.

    3. Det gjøres ikke innkjøp av dyr de siste tre måneder før beiteslipp. Dette vil gi oversikt over eventuell virus-smitte. Må det kjøpes inn dyr, bør disse stå oppstallet for seg selv i fire uker.

  3. Alle besetninger har hatt klauvskjæring av alle sambeitende dyr utført av profesjonell klauvskjærer siste år. Det er ikke påvist digital dermatitt (alvorlig smittsom hudbetennelse rundt klauvspalten). Klauvspalteflegmone er ikke påvist siste halvår. Eventuelle innkjøpte dyr undersøkes i klauvboks før beiteslipp for å sikre at de ikke har smittsomme klauvsjukdommer.

  4. Transportkjøretøy må rengjøres og desinfiseres mellom transport til ulike fellesbeiter.