Avl

Hva skjer ved feil under genotyping?

Det hender enkelte dyr feiler i selve genotypingen og dermed ikke får resultater. Her er en kort forklaring på hva som skjer avhengig av om prøven er bestilt av Geno eller bestilt av produsent.

Cecilie Ødegård

Avlsforsker i Geno

Cecilie.Odegard@geno.no

Ingunn Nævdal

Husdyrkonsulent i Geno

ingunn.nevdal@geno.no

Hvis en prøve bestilt av produsent feiler i genotypingen, vil prøven bli analysert på nytt. Om nødvendig vil produsent få tilsendt nytt prøveutstyr, slik at det kan tas en ny ørevevsprøve på det aktuelle hunndyret. Dette vil være gratis, men feiler prøven en andre gang må produsent selv betale for et nytt forsøk.

Foto: OS ID

Når vi genotyper leses det av punkter på DNA-et (arvestoffet) fra 384 dyr samtidig. Av disse dyrene kan det være enkeltindivider som feiler i analysen. Det betyr at det ikke er mulig å lese av punktene på DNA-et til dyret. En årsak til dette kan være at konsentrasjonen av DNA er for lav.

Genotyping bestilt av Geno

Hvis DNA-prøven til en oksekalv eller kvigekalv, som Geno har bestilt genotyping av, feiler i analysen vil kalven bli avslått. Dette er fordi det i de aller fleste tilfeller vil ta for lang tid å analysere prøven på nytt. Kalvene vil dermed bli for gamle før vi får nye resultater og kan ta beslutning om kjøp eller ikke. Vær oppmerksom på at dere ikke bestiller genotyping gjennom medlem.tine.no på kvigekalver som Geno har bestilt genotyping av. Hvis det blir bestilt genotyping på en slik kvigekalv, vil produsenten bli fakturert dette dyret på lik linje med andre hunndyr det blir bestilt genotyping av. Hvis kvigekalven blir avslått på grunn av manglende resultater fra genotypingen, kan det bestilles genotyping på egen regning etter avslaget, hvis det er ønskelig.

Genotyping av hunndyr bestilt av produsent

Hvis en produsent har bestilt genotyping av et hunndyr i sin besetning, og denne prøven feiler i genotypingen, vil prøven bli analysert på nytt. Ved behov vil det bli sendt ut nytt prøveutstyr på dette dyret, slik at det må tas en ny ørevevsprøve på det aktuelle hunndyret. Dette blir gjort en gang uten noen ekstra kostnader for den som har bestilt. Hvis prøven feiler enda en gang, må det bestilles og betales for ny genotyping. Hvis man opplever at alle hunndyr utenom ett har fått resultater fra genotypingen, kan det være fordi det dyret har feilet i analysen. Dette dyret vil da bli analysert på nytt, og man kan oppleve å få tilsendt nytt prøveutstyr som er merket dette dyret.