Avl

Ny Geno avlsplan

Geno har satt i gang et prosjekt for å revidere dagens Geno avlsplan, for å tilpasse den til dagens avlsarbeid med genomisk seleksjon.

Cecilie Ødegård

Avlsforsker i Geno

cecilie.odegard@geno.no

Anne Guro Larsgård

Avlskonsulent i Geno

anne-guro.larsgård@geno.no

Arbeidet med å tilpasse Geno avlsplan til avlssystem basert på genomisk seleksjon har startet. Målet er flere valgmuligheter, bedre avlsplanlegging og mer effektiv sæddistribusjon.

Foto: Rasmus Lang-Ree

Med ny Geno avlsplan ønsker vi at programmet skal bidra til et effektivt og bærekraftig avlsarbeid på NRF, ved å sikre optimal bruk av oksene og å planlegge gode kombinasjoner for å få et best mulig resultat.

Optimalisere tildeling av okser

Med genomisk seleksjon blir oksene valgt ut og gjort tilgjengelig for produsentene på et mye tidligere stadium enn under avkomsgransking. Ungokser finnes ikke lenger, og antall eliteokser er betydelig høyere enn tidligere. Geno avlsplan ble laget da vi hadde ungokser og eliteokser som ulike kategorier, og der det var lagt inn krav om at ungokser skulle settes opp på en bestemt andel av kyrne i besetningen. Det var også færre eliteokser per år sammenlignet med i dag, som gjør at optimal tildeling av eliteokser ikke samsvarer helt med gammelt og nytt regime.

Avlsplanlegging på besetningsnivå

I dag er det mulig å velge en buskapsegenskap og en individegenskap. Med ny versjon ønsker vi å tilrettelegge også for dette, men løsningen vil antakeligvis bli annerledes enn i dag. Vi har for eksempel fått flere innspill på at man ønsker å ha flere egenskapsvalg på enkeltkyr, og dette er noe vi arbeider med for å se om vi kan finne en god løsning på. Det vil fortsatt bli lagt inn en del krav ved tildeling av okse på ku, slik det er i dag for eksempel på kalvingsvansker. Det vil fortsatt være fokus på at det skal settes opp kombinasjoner som gir gode og friske avkom, basert på best mulig kombinasjon av okse og ku.

Genotypeinformasjon

Med både kyr og okser som er genotypet gir det nye muligheter for bedre avlsplanlegging. Når vi får mer og mer informasjon om enkeltgener, kan vi om ønskelig ta hensyn til disse når det settes opp kombinasjoner mellom okse og ku. For eksempel kan vi utnytte informasjonen om fruktbarhetsdelesjonen, slik at en okse som er bærer av delesjonen ikke blir satt opp på en ku som er bærer.

Distribusjon av sæd

Ved hjelp av programmet håper vi å kunne bli mer leveringsdyktig på sæd, ved å bruke Geno avlsplan som hjelp i distribusjonen. Dette kan gjøres ved å ha prognoser for antatt bruk av oksene framover i tid.

Arbeid med ny versjon

Arbeidet med ny versjon startet opp siste halvdel i november 2017. Det er et samarbeid mellom systemutviklere og avlsforskere. Slik håper vi ny versjon av Geno avlsplan vil bli både avlsfaglig begrunnet og brukervennlig. Det vil først bli lansert en standard avlsplan i den nye versjonen, hvor det ikke vil være mulig å legge inn egne valg. Derfor vil, i en periode, både den nye og den gamle Geno avlsplan være tilgjengelig. Etter første lansering vil det jobbes videre med å legge på mer funksjonalitet, slik at man også kan gjøre egne valg i den nye avlsplanen.