Reportasje

Romjulssamling for 
ungdom med bondeplaner

Distriktsnorge har mye å by på. Noen er klare til å starte som bonde i svært ung alder, mens andre ønsker å bruke noen år før de flytter tilbake. Motivasjon er ofte en oppvekst som de aldri ville vært foruten og som mange ønsker å videreføre til egne barn

Johanna Owen

Fagrådgiver økonomi i Tine

johanna.owen@tine.no

Latter og godt samvær under quizen. Foto Else Tømmerstøl

Tine Rådgiving, i regi av mjølkeprosjektene i kommunene Jølster, Gloppen og Stryn, arrangerte nylig romjulssamling for landbruksungdommen. Dermed var det 50 ungdommer som møttes 3. juledag på Tine Byrkjelo. Det var en god miks av unge bønder som allerede har satset, de som har planer om å satse, og de som enda ikke er helt sikre på hvilken vei de vil gå.

Landbruket er viktig

Målet med samlingen var å fremheve hvor viktig landbruk er for distrikts-Norge og verden generelt, hvor spennende det er å jobbe innenfor dette feltet, og styrke nettverket til de unge. Gloppen-ordføreren Leidulf Gloppestad møtte ungdommene med et kort og motiverende innlegg om hvor viktig landbruk er for distriktet. Med egen bakgrunn som bonde og melkeprodusent i nytt løsdriftsfjøs er det et tema han brenner for, og gjennom innlegget hans kunne mange kjenne stolthet over å tilhøre næringa.

Klima og teknologi

Deretter tok jeg ballen og temaet dreide seg om klima og teknologi. Hvordan kan landbruket bidra til å minimere klimagassutslipp. Det blir svært viktig å finne løsninger på disse utfordringene raskt og å være tydelig på at denne næringa også er en viktig del av løsningen på disse utfordringene. Klimaendringene som nå skjer gir Norge både muligheter og et stort ansvar globalt med tanke på matproduksjon videre. En av måtene vi kan redusere klimagassutslippene våre er ved å utøve god agronomi. Dette blir gjort mer og mer effektivt gjennom de utrolige utviklingene innenfor landbruksteknologi, Big Data og dataflyt. Presisjonslandbruk er ikke lenger bare noe for framtiden, det er allerede begynt å bli en del av nåtiden. Dette er spennende greier.

Hva som skal til for å få unge til å satse

Steffen Fjellestad, en 3. års land­­bruks­elev på Mo og Øyrane videregårende skole innledet om hvorfor han har planer om å ta over gården hjemme. Han fortalte også om hvordan det er å være en elev ved Mo og Øyrane. Han la vekt på viktige punkter om hva som skal til for å få flere unge til å satse innenfor landbruk. Han delte også erfaringer han har fått høre fra «eldre unge bønder» om hvordan det er å satse. Et viktig punkt var at selv om man må kunne veldig mye om mange komplekse tema, så blir det hele overkommelig ved hjelp av rådgivere og andre profesjonelle (snekkere, regnskapsførere og så videre).

Erfaringsutveksling

De fleste ungdommene som kom på samlinga tredjedag jul var fra melkegårder. Det ble tid til litt erfaringsutveksling med de eldre unge bøndene som satt i salen. Det var også en ung bonde, Henriette Sunde, som har satset litt annerledes enn de andre som kom. Hun driver en Inn-På-Tunet/4H-gård på Vassenden. Et godt eksempel på hvordan ungdommen finner sine egne veier innfor det som de lever og brenner for.

Utradisjonell bakgrunn:

Det siste innlegget var det igjen jeg som sto for. Min bakgrunn er kanskje ikke den typiske innenfor landbruks-Norge. Mesteparten av livet mitt, før jeg flyttet til Innvik hvor røttene mine er fra for snart fire år siden, har jeg tilbrakt i Alaska, Hawaii, Canada og Taiwan. Jeg ville gjerne dele litt om opplevelsene mine med ungdommene. Jeg fortalte hva jeg har lært gjennom flyttingene mine, hvor interessant det kan være å dra ut i verden for de som vil det, men også hvorfor det er så godt å bo her: Et rolig liv i trygge og flotte omgivelser. For familien vår med tre små barn veier dette mer enn nok opp for at det er mindre tilbud enn man får gleden av i større byer. Livet her er godt og trygt for oss alle.

En litt annerledes Romjulsdrøm

For meg var det veldig inspirerende å få være en del av en slik samling, med ungdom som er engasjerte og kunnskapsrike, og hvor det er et godt samhold. Det var også veldig flott at utenom Leidulf Gloppestad, Gloppen-ordføreren, så kom også Gloppens landbrukssjef Trine Alme, Jølsters næringssjef Joar Helgheim, og lederne av produsentlagene i Jølster og Gloppen, Arild Bruflot og Kjell Paulen. Det viser igjen hvilken viktig rolle landbruk – og landbruksungdommen – har i distriktet. Ja, samlinga var rett og slett en litt annerledes Romjulsdrøm. Hvis jeg skulle arrangert ei tilsvarende samling så ville jeg gitt ungdommene mer tid til erfaringsutveksling rundt småbordene. Og takk til Else Tømmerstøl og Nils-Einar Kjøsnes, lederne for mjølkeprosjektene i disse kommunene, som ga meg mulighet til å utvikle denne ideen. Hvis noen andre får lyst til å gjøre noe tilsvarende, ta gjerne kontakt. Husk Pippi Langstrømpe-filosofien «Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert».