Organisasjon

SpermVital – erfaringer etter sju år

Nils Christian Steig

Administrerende direktør 
i SpermVital AS

ncs@spermvital.com

Ideen bak SpermVital-teknologien er å forlenge livet til spermiene for å skape et større inseminasjonsvindu for bonden. Dette gjøres ved å immobilisere spermiene i alginat gel. Etter inseminasjon løses gelen sakte opp inne i børen og spermiene frigis i takt med oppløsningen.

SpermVital AS og Geno har foretatt en gjennomgang av erfaringene med produktet så langt.

De vitenskapelige studiene og feltundersøkelser som er gjennomført viser at SpermVital-sæd og ordinær sæd gir like god drektighet når den brukes på samme måten. Sist høst ble det også publisert en vitenskapelig studie i et internasjonalt tidsskrift som viste økt levetid for SpermVital-sæden. I denne studien erstattet én SpermVital-inseminasjon dobbeltinseminasjon med ordinær sæd.

Analyser av data fra Kukontrollen viser at ikke-omløpsprosenten er lavere for SpermVital-sæd enn ordinær sæd. For kviger var ikke-omløpsprosenten 75,43 for ordinær sæd og 71,63 for SpermVital-sæd. For kyr var ikke-omløpsprosenten 67,17 for ordinær sæd og 61,86 for SpermVital-sæd. Selskapet konstaterer at det er forskjell mellom analysene av kukontrolldataene og de vitenskapelige forsøkene.

På bakgrunn av dette vil selskapet videreføre evalueringene med en spørreundersøkelse blant Geno-medlemmer, gjennomgang av vitenskapelige studier som er gjennomført, gjennomgang av analyser av kukontrolldata og en vurdering av funnene i kukontrolldata opp mot de vitenskapelige studiene. Det vil bli engasjert ekspertise fra et eksternt forskningsmiljø som arbeider med medisinsk produktutvikling til å gjennomføre en slik evaluering.

En viktig del av evalueringen blir om det konstaterte avviket skyldes at SpermVital-sæden brukes på en annen måte enn vanlig sæd eller om avviket skyldes forskjell i produktkvalitet eller om det er andre faktorer som må vurderes. Evalueringen som gjennomføres vil danne grunnlag for reviderte anbefalinger om bruk av SpermVital-sæden og for framtidig videreutvikling av SpermVital.