Vi i TINE

Mjølkonomien gir meg god oversikt

Redigert av
Ann Christin Slettvold

Ann.Christin.Slettvold@tine.no

– I mjølkonomien er det voldsomt med tall som det går an å analysere. Det gir en kjøle grei oversikt, sjøl om vi ikke får alle svar. Ordene tilhører Ole Magne Bjørnhjell (54), i grenda Fale i Sunndal på Nordmøre. I snart 30 år har han drevet mjølkeproduksjon. No står sønnen Erlend klar til å ta over drifta.

Til sammen disponerer de 250 dekar jord, fordelt på 120 dekar eget areal og 130 dekar leiejord. Produksjonen foregår i et båsfjøs fra 1978 med en kvote på 160 tonn. I tillegg selger de oksekalver.

Rådgiveren er en viktig brikke

Ole Magne har i mange år brukt EK (Effektivitetskontrollen), og mjølkonomien etter at den ble lansert i 2014. TINE Mjølkonomi® er et verktøy som tar for seg produksjonen, og gir en fullstendig oversikt med grafiske fremstillinger, nøkkeltall og historiske data. Gjennom kombinasjonen av gårdsregnskap og produksjons-data fra Kukontrollen får mjølkeprodusenten et bilde av lønnsomheten.

Et samspill mellom gårdbruker, TINE-rådgiver og regnskapsfører er essensielt i mjølkonomien. Nøkkeltall som «Mjølk minus fôr» og kostnaden på eget produsert grovfôr er sentrale for å belyse økonomien på det enkelte mjølkebruk. – Rådgiveren er en viktig brikke i bruken av mjølkonomien, poengterer Ole Magne.

Bedre kvalitet på tallene

Han regner seg som litt «gammeldags» i og med at han liker å printe ut resultatene fra mjølkonomien, før han studerer tallene inngående. Ole Magne trekker fram styringspanelet som en positiv endring i mjølkonomien. Det har gjort det enklere å klikke fram de riktige tallene. – Ellers har opplysningene som legges inn blitt riktigere. Det er viktig at grunnlaget er rett.

Best utbytte av gruppesamlingen

Ole Magne er svært tydelig på at det årlige gruppemøtet, der de ulike mjølkeprodusentene legger fram tall fra eget bruk, er det mest nyttige med mjølkonomien. – Da samles vi en gang i året, legger fram tall fra eget bruk og kan sitte i lag og diskutere. Det er interessant å sammenligne seg med de andre og lære. Hvor gjør de andre det godt, understreker Ole Magne. Han mener ei gruppe på fem til sju stykker er ideelt.

Du kan lese hele intervjuet med Ole Magne Bjørnhell på medlem.tine.no